ZADAR - Poslijepodne je u SC Višnjik otvoren Forum obiteljskog smještaja koji okuplja vlasnike apartman, kuća, pansiona, obiteljskih hotela. Oni postaju sila na hrvatskom turističkom smještaju s preko 2 milijarde eura gotovog novca godišnjeg prihoda.

- To je novac od kojih te obitelji žive, koji ostaje u Hrvatskoj, a ne na računima nekih stranih banaka, niti ga pokupe turoperatori, istaknuo je to Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja koja se okupila u zadru. Domaćinstvo im je pružila Hrvatska gospodarska komora koja istodobno u SC Višnjik priređuje akciju Kupujmo Hrvatsko, kako bi još jače povezali domaći proizvod u ponudi obiteljskog smještaja.

On čini više od polovice turističkih kapaciteta Hrvatske s 65 tisuća ležajeva. Čak 74 tisuće građana u Hrvatskoj bavi se iznajmljivanjem. - Nama treba logistika, a ne trebaju zvjezdice i kategorizacija. To više ne važi, a birokracije i dalje na tome inzistira umjesto da nam daju minimalne uvjete. Nama treba brendiranje, smještaj prilagođen potrebama naših gostiju koje mi pratimo. Oni znaju da dolaze u gostoljubljivu državu. Hrvatska je pet u Europi po kvaliteti obiteljskog smještaja, ispred Italije i Francuske, kazao je Pinezić.

Na Forumu je stigao i Ratomir Ivičić, direktora glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice koja kao i Ministarstvo turizma treba dati nove odgovore za više od tisuću sudionika Foruma obiteljskog smještaja. Glavna rasprava bit će u srijedu, kada će na tapetu biti aktualni zakonski izazovi obiteljskog smještaja. Među ostalim će se debatirati o komunalnoj naknadi, spomeničkoj renti, RTV i ZAMP pristojbi i porezima nerezidenta. Na panel raspravi će sudjelovati predstavnici navedenih institucija te direktor zadarskog Vodovoda, koji ruku na srce nema veze s komunalnom naknadom, ali ima s računima za vodu, obogaćenim brojnim naknadama.