ZADAR- Posao uređenja budućeg Posjetiteljskog centra Mali Arsenal, koji se obnavlja u sklopu EU projekta HERA, čekaju novi nastavak. Razlog posljednjeg zastoja ja statika. Kao u slučaju TIC-a, nadzor iz tvrtke D&Z tražio je provjeru izračuna čvrstoće tog povijesnog objekta prema projektu kojeg potpisuje arhitektica Iva Letilović iz AB Forum. - Prošlog tjedna je stigla pozitivna revizija statičkog izračuna i radovi se nastavljaju, doznali smo od Hrvoja Grancarića, višegstručnog suradnika iz Odjela za razvoj i europske procese, koji s pomoćnikom pročelnika Lovrom Jurišićem radi na projektu HERA.

U sklopu HERE, koja je službeno završena 30. rujna, uređen je prolaz cara Augusta, snimljen plašt zadarskih bedema, obnovljena su vrata sv. Krševana. Obnova Malog Arsenala, gdje će se prezentirati zadarska fortifikacija, ispala je najspor(n)ija. U nadi  da više neće biti iznenađanja i problema, očekuje se kako bi se unutrašnje uređenje Malog Arsenala završilo krajem ove godine. Prije toga će se na ulazu u Arsenal postaviti staklena ploha iznad obrambenog jarka koji je otkriven u sklopu vanjskog uređenja te građevine.
Mali Arsenal dogodine će se otvoriti kao edukativno - interpretacijski centar za posjetitelje s temom zadarskih fortifikacija.

Do sada je izvedeno radova u vrijednosti u od 357.593 kuna od strane tvrtke CREDO ING prema projektu tvrtke Vektra, a uz prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Zadru Radovi koji su završeni se odnose prvenstveno na arheološka istraživanja u unutrašnjosti i uskom području oko Malog Arsenala, na sanaciju i zamjenu krovišta te konzervatorsko-restauratorske na vanjskim zidovima, navodi se u informaciji o tom dijelu projekta.

U drugoj fazi konzorciji tvrtki AB FORUM d.o.o. i Revolucija dizajna d.o.o. ugovoreni su za izradu Izvedbenog projekta interijera Malog Arsenala te Muzejskog IT i multimedija dizajna. Izvedbeni projekt interijera Malog Arsenala je gotov dok su razni elementi Muzejskog IT i multimedija dizajna još uvijek u produkciji. Interaktivni postav u Malom Arsenalu je zamišljen doživljajno, kao impresivna prostorna interaktivna instalacija koja temu, razvoj zadarskih fortifikacija, postavlja u prvi plan.

Iz Zadarske županije potpisan je novi ugovor s tvrtkom CREDO ING d.o.o. za radove na unutarnjem uređenju objekta Mali Arsenal u svrhu prenamjene prostora u multimedijalni centar za posjetitelje. U okviru tih radova postavit će se, među ostalim staklene plohe koje će služiti kao medij za multimedijalne projekcije, sanirat će se podovi objekta s postavljanjem staklenih površina za prolaznike. Izvođenje navedenih radova je odobreno od strane Konzervatorskog odjela u Zadru, napominje Grancarić i podsjeća kako su radovi počeli 6. srpnja 2016. godine. Nakon toga dolaze zastoji od kojih je posljednji okončan prošlog tjedna.