ZADAR - Babićevi s Četiri kantuna privukli su jučer veliki broj Zadrana koji su s autorom te knjige, Ivanom Babićem, željeli podijeliti sjećanje, ukuse i mirise na slastičarnicu kod Babića.

Bogatu obiteljsku memoriju mjesta, koja je godinama bila nezaobilazni dio života Grada, ali i onih koji su u Zadar dolazili, ukoričio je potomak obitelji Ivan (Ivo) Babić o svom trošku i darovao građanima okupljenim na sinoćnjoj promociji.

Možda je jedan od razloga što sam objavio ovu knjigu i to što sam ja prekinuo obiteljsku tradiciju, napisao je to Babić u predgovoru svoje prve knjige. Ovom knjigom on je želio vratiti dug obitelji, izrekao je to Nebojša Gunjević jedan od predstavljača knjige uz Božidara Šimunića, koji je govorio o magiji i značaju Četiri kantuna.

Nezaobilazno je to mjesto svih Zadrana: tamo su bile najbolje pašte i likeri, a tamo građani mogu i danas kupiti konac, imaju najbolju ljekarnu, postolara, naveo je Šimunić.

Tradiciju i energiju tog mjesta na izvjestan način nastavlja kultni zadarski kafić Toni.

Najveća poslastice knjige su sjećanja Zadrana, ali i članova obitelj Babić koji su u Zadar dolazili na praznike i sladili se u slastičarni koja je bila mjesto hodočašća Zadrana. Njega je na poetičan i emotivan način opisao Miljenko Dujela Stanarac.
Nacionalizacija je uništila obitelj Babić, koja je i za vrijeme talijanske vlasti u Zadru često trpjela iredentističke napade jer osnivač destilerije i pašticerije Martin Babić nije se želio potalijančiti.

Autor knjige nije želio pretenciozno ulaziti u to vrijeme svojih uspomena. Ivo Babić izrazio je želju da netko, vičniji od njega prikupi i objedini priču o Zadru kao gradu gdje su se pravili i prodavali vrhunski likeri.

Babićevi su slastičarnu koja je bila uređena tako da se u njoj moglo sjediti i piti kava napravljan u prvom Gaggia apartau, te destilerije za koju su se radile flaše vrhunskog dizajna, zvali dućan. Sinoć je Ivo Babić prizvao sjećanje Zadrana, priredio im lijepo druženje, darovao ih knjigom i zakuskom u kojoj na žalost nije bilo Babićevih slastica za koje ne postoje recepti.

Bila je to i prilika Zadranima za humanost, pa su pozvani da uplate na račun Lige protiv raka koja prikuplja novac za kupnju aparat za zračenje, na koje, na žalost ide jako puno Zadrana i putuju u Zagreb, Split i Rijeku.

Autor knjige je zahvalio na pomoći Dragi Mariću i Bernardu Kotlaru u pisanju i priređivanju knjige koja je tiskana u 300 primjeraka. Ivan Babić posvetio je knjigu supruzi Ivani u 50. godišnjici braka.