ZADAR - U sjedištu Zadarske županije održana je sjednica Osnivačke skupštine „Udruge za Jadransko nasljeđe HERA" koju čine predstavnici županija koje sudjeluju u istoimenom EU projektu.
Zadarske županija je nositelj projekta pa će pročelnik za more i turizam Krešimr Laštro biti predsjednik udruge. Ukupna vrijednost tog međunarodnog projekta HERA je 8.842.602,24 €, od kojih je 85% financirano iz programa Europske unije IPA Adriatic. U zadarskom dijelu projekta još nije završeno uređenje malog Arsenala u kojem bi se, kao u prezentacijskoj dvorani trebalo prikazivati priča o zadarskim bedemima na koje se odnosi projekt HERA.
Početkom ljeta organizira je turistička ruta od uređene zelene površine kraj prolaza cara Augusta, preko obnovljenih vrata Sv. Krševana do Arsenala.
Udruga HERA će, među ostalim ulogama, vršiti procjene predloženih kulturno-turističkih ruta i centara za posjetitelje za dodjelu HERA znaka. Udruga će dodjeljivati HERA znak prepoznatljivosti zaslužnim kulturno-turističkim rutama i centrima za posjetitelje. Njezina je misija zaštite i očuvanja materijalnih i kulturnih dobara u svrhu održivog turizma i smanjenja njegove sezonalnosti na zadarskom području