ZADAR- Prije točno godinu dana započeli su radovi na uređenju prvog zadarskog umjetničkog hotela, koji je dobio naziv Almayer. Još uvijek se ne zna datum otvaranja hotela, ali je odavno vidljiva preobrazba građevine od ružnog pačeta u bijelog labuda.
Kuća, osobito vanjski zid postali su ukras i zaštitni znak zapadnog dijela Poluotoka. Šteta što vlasnici Irina Bakija i Vjekoslav Bobić nisu uspjeli otvoriti hotel u kasno ljeto, kako su očekivali. Ali ljeto je prošlo u pomnom uređenju i dotjerivanju interijera novog zadarskog hotela, uz veliko uvažavanje zadarske prošlosti i graditeljske tradicije .

Grafički dizajner Ante Filipović-Grčić izradio je identitet hotela i cijelog projekta. Želja vlasnika je bila, ni manje ni više, nego „izreći more" na tragu romana Alessandra Baricca „Ocean more" iz kojeg je izvučen i sam naziv hotela. Da oni ostaju na tragu umjetnosti i kulture upućuje i članak njemačkog dnevnika "Solinger Tageblatt" o renomiranom slikaru i prijatelju Carstenu Wecku o njegovom radu na umjetničkim slikama za Almayer.
Uz Carstena Wecka, u suradnji smo s još nekoliko renomiranih hrvatskih slikarica. Imena zasad ostaju slatka tajna, ali ne zadugo..., najavljuju vlasnici Almayer - Art & Heritage Hotel na svojoj FB stranici. Na njoj se otkriva kako je u priči o Almayeru i Boris Ružić, svestrani dizajner, chef i umjetnik.