Građanska inicijativa iz sv. Filipa i Jakova  "Za rivu" uputila je priopćenje za javnost koji upozorava kako načelnik, Zoran Pelicarić ne odustaje od luke u Sv. Filip i Jakovu. Usprkos nezadovoljstvu većine mještana, prikupljenih gotovo 1000 potpisa za pokretanje referenduma i tri pokrenuta sudska postupka zbog nezakonitosti u onošenju UPU-a i ishođenju različitih dozvola za izgradnju, on i dalje nastoji pronaći način kako provesti svoj projekt pretvaranja jezgre Sv. Filip i Jakova u marinu-ribarsku luku.

Čini se, međutim, da ima problema s nalaženjem investitora za spomenuti projekt jer vjerojatno i investitori, a ne samo mještani, vide niz nelogičnosti i nedostataka u odabranoj lokaciji za izgradnju - filipjanskoj rivi.

Zato je načelnik, za tog budućeg, javnosti nepoznatog i očito neodlučnog koncesionara odlučio izgraditi i veliki parking od 3000 m2 kojeg će mu također dati u koncesiju i tako ga privoliti da si napravi marinu.

Upravo se taj veliki plan krije pod pozivom na JAVNU RASPRAVU O PRIJEDLOGU 4. IZMJENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA UREĐENJA OPĆINE SVETI FILIP I JAKOV koji je općina 24.10.2016. godine objavila na svojoj web stranici. Javna rasprava će trajati od 02.11.2016-09.11.2016 s tim da će se javno izlaganje Prijedloga Plana održati 03.11.2016. u 11.00 sati u prostorijama Općine Sv. Filip i Jakov.

Znakovito je kako je javno izlaganje predviđeno u 11 sati u radno vrijeme, a obavijest je, bez ikakve naznake o čemu se radi, objavljena na stranicama Općine kao samo jedna u nizu obavijesti. U skladu sa već viđenim scenarijima, zakonski minimum o obavještavanju mještana je ispunjen, ali ponovno sa željom da se da se ne diže velika buka oko toga što se u Sv Filip i Jakovu događa.

A događa se to da je načelnik općine Sv Filip i Jakov odlučio prenamijeniti dio prostora današnjeg auto-kampa Đardin u parkiralište. Radi se o prostoru od 3000 m2 koji se nastavlja na postojeći parking u centru mjesta, a proteže se sve do kraja kampa u smjeru mora. Podrazumijeva rušenje stoljetnih borova i javora te starog kamenog zida Đardina i pretvaranje zelenog srca Sv. Filip i Jakova u betoniranu površinu za parkiralište.

Načelnik će i ovu svoju ideju vjerojatno predstaviti kao javni interes, nakon čega će taj "javni"parking dati u koncesiju investitoru za luku. Nije nam jasno kako načelnik zna da je to javni interes ako to nije raspravio na mjesnom odboru, što je uobičajeno u nekim civiliziranim mjestima. Obzirom da za načelnika nije zgodno da se o izmjenama prostornih planova previše raspravlja, osobito među mještanima, on je mjesni odbor davno raspustio pa isti ni dan danas ne postoji (što je protuzakonito, ali koga briga).

Također nam nije jasno kako načelnik zna da je navedeni parking javni interes ako do danas nije, a znamo da nije, zaprimio niti jedan zahtjev od neke skupine građana u kojem građani vape za rušenjem Đardina i izgradnjom parkinga od 3000 m2 jer im je to u interesu. Zaista čudi iznenadna potreba za ogromnim parkingom na sadašnjoj zelenoj površini u najužem centru mjesta koji je čitavo ljeto od 19.00 sati pješačka zona, a trebala bi postati i isključiva pješačka zona u ljetnim mjesecima ako je vjerovati predizbornim planovima načelnika Pelicarića.

I tako dok sva mjesta i gradovi, a osobito oni turistički, odvlače promet iz centra, uređuju stare jezgre i pretvaraju ih u pješačke zone, Sv Filip i Jakovu je u interesu porušiti sve što je zeleno pretvoriti rivu u prometnu žilu kucavicu mjesta i napraviti veliki parking uz more. Tik uz buduću luku za javni promet i to baš uz onaj dio koji će se davati u koncesiju.

U čitavoj priči bitno napomenuti da je spomenuti prostor u vlasništvu TD Napredak koji s kampom ima sasvim druge planove. Kako saznajemo, TD Napredak intenzivno radi na rekategorizaciji postojećeg auto-kampa u kamp više kategorije i iznenadila ih je odluka načelnika Pelicarića o prenamjeni velikog dijela auto-kampa u parking. Naime, načelnik tu ideju nije prethodno raspravio ni usuglasio sa bilo kime iz društva.

Također saznajemo da se TD Napredak s takvom prenamjenom ne slaže te da bi oduzimanje 3000 m2 od sadašnje površine auto-kampa ugrozilo ne samo namjeravanu obnovu auto-kampa, već i samo njegovo postojanje, osobito obzirom na neriješene imovinsko-pravne odnose dijela parcele koja se nalazi u sredini sadašnjeg auto-kampa. Koliko je ekonomski opravdano uništiti AK Đardin da bi se napravio parking, znati će najbolje oni koji se bave financijama i znaju koliki je priliv novca od auto-kampa i TD Napredak u blagajnu Općine.

Dakle, u Sv. Filip i Jakovu se nastavlja sa suludim planom devastacije i rušenja svega što postoji, a bez želje za novim održivim projektima koji će donijeti dobro i budućim generacijama koje će živjeti u Sv. Filip i Jakovu te oplemeniti život stanovnika. Moto je očito, "prodaj što možeš i bježi". Upravo stoga Građanska inicijativa "Za rivu" poziva sumještane kao i predstavnike medija da u srijedu 03.11.2016. u 11 sati dođu u prostorije Općine Sv. Filip i Jakov, zatraže uvid u predložene izmjene Plana, zatraže obrazloženje od načelnika i iskažu svoje protivljenje ovakvoj bezumnoj ideji, navodi se u priopćenju aktivista iz Sv. Filipa i Jakova.