ZADAR – Bivši predsjednik Matice Zadrana, Ivan Babić uspio je u svom naumu publicističkog zapisa prošlosti svoje obitelji, koja je držala poznatu zadarsku slastičarnu, te je objavio knjigu “Babići s Četiri kantuna”. Promocija će bit 3. studenoga u 18.30 sati u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice.
Okosnica Babićeve knjige je „Martino Babić – Zara Premiata Pasticceria,” odnosno “Babić” kod Četiri kantuna. Razdoblje je to od 1902. godine kada je slastičarnu osnovao Martin Babić, pa sve do kraja 60- tih godina prošlog stoljeća. Tada je preminuo njegov otac Filip Babić, a Ivo se otisnuo u inženjerske vode.
U istoj kući, nasuprot ulaza u crkvu sv. Mihovila bila je i „fabbrica Liquori”, jedna od mnogih zadarskih destilerija u gradu koji je bio poznat po likerima i najpoznatijem maraschinu, a radila je sve do 1939. godine kada je umro Martin Babić. Njegovi likeri dobivali su priznanja i nagrade na sjamovima Italije, u čijem je sastavu u to doba bio Zadar.
– Sladoled se tada nije radio sa svježim mlijekom koji su donosile mljekarice s Bokanjca, svježim jajima, čokoladom, karamelama, višnjama i drugim voćem, prisjetio se prije pet godina Ivan Babić, kada se još pripremao za pisanje. Knjiga mu je koncipirana tako da je prvi dio prošlost tog za Zadrane znameniotog mjesta, a u drugom dijelu o pašticeriji kod Babića svoja sjećanja iznose Zadrani, svjedoci tog doba.