Emotivno je bilo danas na tradicionalnom obilježavanju Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Domu Županije. Ovogodišnji laureti, njih 27, zajedno su darovali krv čak 1400 puta. Jedini među njima koji je dao krv sto puta, nažalost, nije doživio priznanje za ovo nesebično humano djelo. Desimir Dragin preminuo je prije mjesec dana, a priznanje je u suzama preuzeo njegov sin Dinko.

- Ovo je za njega bila velika želja, to je čekao, ali nažalost nije dočekao. Bio je plemenit i dobar čovjek... Bilo je teško doći ovdje danas, ali odlučio sam da moram zbog njega, rekao nam je Dinko, ponosan na svog oca.

Josip Tepša iz Biograda krv je prvi put dao u vojsci kad je imao 19 godina. Ove je godine došao do 75. puta. 

- Dva puta sam direktno davao krv iz vene u venu, bili su hitni slučajevi. Nevjerojatan je osjećaj kad vidite tu osobu i njenu reakciju. Bilo je i slučajeva kada su me potražili i našli smo se, popili kavu...Nastavit ću davati krv dok god me bude služilo zdravlje, rekao je Tepša. Jedna od tri darivateljice, koje su ove godine napunile brojku od 55 darivanja, poručila je da je to najmanje što čovjek može dati drugom čovjeku. 

Na nesebičnim djelima zahvalili su im se župan Stipe Zrilić, predsjednik Društva Crvenog križa Zadarske županije Rade Šimičević te ravnatelj društva Crvenog križa Zadarske županije Bore Galac. 

- U svijetu konzumerizma, imati ovakve ljude velika je vrijednost. Dajete krv, a ne tražite ništa zauzvrat. Prolazite ulicama, a nitko ne zna se da činite ove humane stvari i time spašavate živote, rekao je Šimičević. 

Njihova ime su:

35 darivanja Venera Delija, Sonja Eškinja, Sanja Goja, Mira Magaš, Emilija Križanić, Radojka Sutlović

50 darivanja Nenad Andrić, Damir Franov, Tome Frleta, Denis Grzunov, Mladen Lisica, Tomislav Lisica, Ante Miletić, Blaženko Morović, Igor Rožman, Genarij Sutlović, Loris Svorcina, Ante Šimunić, Jure Šimunić, Damir Valčić

55 darivanja Darinka Andrašek, Anka Kuštera, Mileva Novoselić

75 darivanja Ivo Laštro, Alen Šestan, Josip Tepša

100 darivanja Desimir Dragin