ZADAR - Knjiga prof. dr. Josipa Vidakovića: Životne zgode i nezgode duboko u sjećanju, u četvrtak 20. listopada (18.30 sati), bit će javno predstavljena u dvorani Ogranka Matice hrvatske.

O knjizi će govoriti predsjednik zadarskog ogranka i recenzent Božidar Šimunić, prof. doc. dr. sc. Ivica Vigato te sam autor.

Radi se o osobnim sjećanjima Josipa Vidakovića, koje je on kao „poduku o životu i djelu" posvetio svom unuku. Vidaković je umirovljeni sveučilišni profesor koji je imao bogat život na različitim funkcijama: karijeru je počeo u tadašnjoj UDBI, nakon čega postaje direktor Radio Zadra, odatle odlazi za direktora Filozofskog fakulteta, da bi nakon ukidanja tog radnog mjesta, prešao u znanstvene vode i postao sveučilišni profesor. 

Vidakovićeva knjiga, na izvjestan način je „moj obračun s njima". On opisuje događaj u kojima je bio glavni akter, ali i spominje niz poznatih Zadrana na način na koji ih on osobno ocjenjuje. Među ostalim piše i o svom bliskom suradniku na Odjelu za kulturu i turizam, i tada prijatelju prof. dr. Mariju Plenkoviću, ocu premijera Andreja Plenkovića, s kojim se Vidaković nije u dobrom odnosu razišao, pa o njemu i njegovom bratu pok. Juraju Plenkoviću ne piše dobro u svojoj knjizi. Glavno mjesto  Vidakovićevog pisanja zauzima Afera praćenja, koju je Vidaković detaljno obradio i čak dokumentirao novinskim tekstovima iz Slobodne Dalmacije. Na isti način je pisao i o sudovanju kojeg je imao zbog optužbi profesora s Filozofskog fakulteta, konkretno prof. dr Zore Itković Zuckerman. Posebna Vidakovićeva priča su ratna zbivanja zbog koji su nisu dolazili ili su morali otići poznati profesori Filozofskog fakulteta u vrijeme kada je on bio direktor. Iz svih tih zbivanja Josip Vidaković izlazi kao moralni i pravni pobjednik što je jasno i očito prikazao u knjizi koju mu je tiskala Matica Hrvatske.