Bivši zaposlenici Croatia-Zadar line d.d., blokirali su na 10 minuta promet Liburnskom obalom kod starog autobusnog kolodvora.

Simbolična blokada bivših radnika nekad jedne od najpoznatijih hrvatskih prijevozničkih tvrtki ponovni je apel državnim tijelima za ubrzanje sudskih postupaka. Naime, ni nakon 16 godina od kako je ta tvrtka likvidirana u stečajnom postupku, oni nisu dobili svoje otpremnine. Postupci se još vode na Visokom trgovačkom sudu RH i na Ustavnom sudu RH u vezi imovine vrijedne 100-ak milijuna kuna, dok se otpremnina radnicima procjenjuje na 15 milijuna kuna.

- Izgubili su posao i radna mjesta kad je tvrtka uništena u problematičnoj i sumnjivoj pretvorbi. Sudovi moraju riješiti sporove kako bi radnici dobili zaslužene otpremnine. To je najmanje što oni i njihove obitelji zaslužuju. Imamo pozitivna rješenje i od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i od ministra Ante Šprlje. Institucije podržavaju radnike, no oni još uvijek čekaju. Glavni problem ove države su sudovi, tu se nešto mora napraviti, rekao je Vedran Uranija, pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata, pozivajući predsjednike sudova da ubrzaju postupke te dodaju kako postoji nada i povjerenje u novu Vladu na čelu s Andrejom Plankovićem.

Dok je danas kod starog autobusnog kolodvora mirno prosvjedovalo 50-ak bivših radnika, posao je prije 16 godina izgubilo njih 84.

- Tijekom proteklih 16 godina umrlo je njih 15, no tu su njihove obitelji koji zaslužuju otpremninu. Da bi dobili, treba vratiti ukradeno. Lopovi, vratite imovinu koja vas ne pripada, što uključuje i našeg bivšeg samozvanog direktora, rekao je zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika Ive Števanja, koji je u Croatia - Zadar Lineu proveo 35 godina. 

Nadovezao se Predrag Dušević koji je 21 godinu radio kao vozač autobusa. 

- Našao sam srećom drugi posao, ali srce me boli, tamo sam ostavio mladost. Nažalost, bojim se da u ovoj našoj državi vrijedi ona poslovica "Tko je jamio, jamio je". Razočarani smo i ogorčeni, 16 godina nijedan sud ne reagira na ovu, po meni, pljačku stoljeća. Sramota i žalost, poručio je Dušević, kojem duguju oko 60 tisuća kuna, ne uključujući kamate. 

Također dugogodišnji vozač tvrtke Nikola Maričić, prozvao je stečajnog upravitelja Franu Negra, koji se, kako kaže, nije udostojio doći niti na jedan skup radnika. 

- Nikad od tog čovjeka dvije riječi - imamo li pravo ili ne, jesmo li majmuni što dolazimo. U ovo bi trebao biti uključen i gradonačenik Božidar Kalmeta, koji je prvi tada rekao da će uzeti bager i srušiti ovo ruglo, a to su i napravili. Zbog čega pored toliko prosvjeda nas prave blesavima, samo nam recite - nećete dobiti novac, stavili smo novac gdje smo stavili, blokada je na tome i tko je kompetentan da se ti novci podijele. Zbog čega više ovdje dolazimo?, upitao se Maričić.