Nakon dirljivih sjedočanstava zadarskih liječnika i medicinskih sestra, drugog dana znanstvenog simpozija na temu „Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991." na Novom kampusu zadarskog svečilišta otvorena je izložba „Istina." 

Istina je prikazana kroz 25 godina stare slike i zapise zadarskih zdravstvenih djelatnika s prve linije obrane.

- Našoj javnost je nedovoljno poznata i prešućena istina o značaju zdravstvenih djelatnika za vrijeme velikosprske agresije. Ove slike pokazuje razaranje zadarskih odjela. 25 godina smo šutili i sad je vrijeme da dokumentima pričamo o dobru koje smo činili. Mi smo na napade odgovorili dobrotom i humanošću te smo skrbili o njihovima, kao da su naši. Zadar je kolijevka hrvatskog zdravstva i prvi grad koji za vrijeme obilježavanja Dana obrane daje zasluženo mjesto zdravstvenim djelatnicima dragovoljcima, naglasio je dr. Petar V. Lozo, predsjednik HLZ-a Podružnica Zadar. 

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akaemik Zvonko Kusić. Dirnut pozivom, Kusić je kazao kako mu je otvaranje ove izložbe jedna od najvećih časti. 

- Ovaj duh, atmosfera i uspomene na stvaranje država toliko su značajni. Bez ljudi koji su dali sve za domovinu ne bi bilo ničega. Ovakva manifestacija je potrebna pogotovo danas u dezorijentiranom društvu poremećenih i urušenih vrijednosti kako bi se zajedno prisjetili ovog povijesnog jedinstva nacije. 

Sjećanje na jedinstvo i emocije okupljenih izazvao je i recital Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar te pjesme zadarskih liječnika.

- Na ovoj emotivnoj manifestaciji i izložbi vidimo istinu. Slike su malobrojne ali su važan dio mozaika u kojem možemo cjelovito prikazati tijek Domovinskog rata. Srbi su bili uvjereni da će Hrvatska kapitulirati i te zamisli nisu bile matematički neutemeljene. No, srce i ponos omogućili su obranu Hrvatske. Značaj saniteta važna je ali zanemarena tema, a njihova svjedočanstva s prve linije pokazuju da su uz branitelje bile i stručne osobe koje su im puno značile, poručio je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno -dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Izložba će biti otvorena do 7. listopada u vremenu od 10 do 18 sati.