Baričevićima iz Jasenica pčelarstvo je obiteljski posao. Nastaviti tradiciju, ali i proizvesti piće bez kojega se ne mogu zamisliti proslave, bila je misao vodilja iz koje je potekao prvi hrvatski pjenušcac od meda.
– Pradjed, djed, ćaća i ja sam nakon rata nastavio s proizvodnjom meda, priča Martin Baričević.
Primarnu proizvodnju meda i medovine Martin je podignuo za stepenicu više.
– Shvatio sam da mogu proizvesti jedan sekundarni proizvod od meda, pjenušac i ja sam jedan i jedini u Hrvatskoj, pohvalio se Baričević.
U odnosu na pjenušac od grožda, ovaj medeni može se proizvoditi tijekom cijele godine.
Uvjetno rečeno lakše ga je proizvesti nego pjenušac od grožđa jer je mjerljiva količina sladora.
– Za kakvoću pjenušca ključno je da gljivice potroše sav medni slador. Što manje sladora, veća pjenušavost. Nakon godinu i pol fermentacija je gotova. I onda se boca okreće naopako jer gljivice moraju pasti dolje, pojanio je Baričević.
Gljivice vani, pluteni čep unutra i ciklus je završen.Od svih medenih proizvoda na pjenušac je najponosniji. Ništa čudno jer ni jedan ne stvara takvu ugodu kao ovo tekuće zadovoljstvo.