ZADAR - U Gimnaziji Franje Petrića danas je, umjesto nastave, bila proslava 30 godina zadarskog MIOC-a. U toj maloj, ali nadasve uspješnoj školi proteklih je godina maturiralo 2870 zadarskih učenika. U posljednjoj generaciji bio je i Daniel Paleka, koji je zbog svojih briljantnih rezultata iz matematike i fizike dobio tri oskara znanja.

Današnji gimnazijalci pokazali su svoje glazbeno umijeće, a goste su upoznali s isječcima iz djela plemića i filozofa Franje Petrića koji je rođen na Cresu (jedan od najslobodoumnijih mislilaca svojega doba, antiaristotelovac, novoplatonist, Petrić je bio profesor filozofije u Ferrari i Rimu).

Na početke MIOC-a (matematičko informatičko obrazovni centar) podsjetio je prvi i dugogodišnji ravnatelj Zdravko Ćurko. U planu tadašnje općinske vlasti je bilo da oni postanu treća gimnazija koja će zajedno s dvije postojeće biti u zgradu u parku Vladimira Nazora. 

- Mi smo htjeli biti "svoj na svom" i uselili smo u ovu zgradu. Ali nije dobro počelo, a još manje obećavalo. Prvi dan imali smo poplavu. Bio je to kaos i mjesec dana nismo imali nastave, podsjetio je Ćurko. 

Nakon početničkih nedaća, MIOC se vrlo brzo prometnuo u školu iz koje su najljepši dani đačkog doba ostali upamćeni generacijama mladih Zadrana. Škola na Trpimirovoj obali zadržala je elan, svježinu i visoke kriterije znanja. Od svega najvrijednije je što zadarski MIOC funkcionira kao velika obitelj, za što su zaslužni svi nastavnici i osoblje na čelu s ravnateljicom Blankom Pedišić, koja je najavila jubilarni tulum samo za učenike.