Nakon Splita, predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture danas u Zadru održavaju radni sastanak sa predstavnicima Agencije za obalni linijski pomorski promet, Otočnog sabora i brodara. 

Tema sastanka je prijedlog Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu. 

- Temeljni je to akt kojim se definiraju brodske linije. Promjene će biti adekvatne primjedbama, prije svega došli smo na teren kako bi čuli sve zainteresirane. Uvijek je bilo primjedbi i sigurno će ih biti i dalje. Neće biti moguće ispuniti sve želje, ali saslušat ćemo i vidjeti što se može napraviti. Neće biti rezova u subvencioniranju linija, pratit će se potrebe javne usluge koje obavljaju brodari u takvoj gospodarskoj djelatnosti, rekla je medijima pomoćnica ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop, dodaju kako se najčešći prigovori otočana odnose na usklađivanje linija. 

Župan Stipe Zrilić naglasio je da se na području Zadarske županije značajno ulaže u izgradnju infrastrukture za pristajanje trajekta i brzobrodskih brodova. 

- Naša županija ima velik broj naseljenih otoka, imamo 108 županijskih i lokalnih luka u nadležnosti županijske Lučke uprave. U suradnji s resornim Ministarstvom dogodila su se značajna ulaganja kako bi se stvorili preduvjeti za kvalitetnu pomorsku povezanost naših otoka s kopnom. Tu smo bili dosta uspješni, i ovo je vrlo važan korak - napraviti kvalitetne redove plovidbe kako bi otočani bili zadovoljni. Teško je postići idealno stanje, ali nadam se da će nakon ovoga pronaći kvalitetno rješenje kako bi se život na našim otocima odvijati i razvijati i naše gospodartsvo i turizam, koji je sve bolji svake godine, rekao je Zrilić.

Ravnatelj Agencije za pomorski promet Ivan Franičević nadodao je da se danas o ovoj temi razgovara na transparentni način, sa svim predstavnicima općina i gradova.

- Zabilježit će se i prihvatiti neki savjeti i primjedbe otočana te ćemo vidjeti što se može učiniti tako da bi mogli kvalitetno raspisati natječaj na iduće, ja se nadam, šestogodišnje razdoblje. Trebamo raspisati 46 linija, to nije mala stvar,naglasio je Franičević. 

Dodao je kako interes stranih brodara uvijek postoji, no flota Jadrolinije je daleko kvalitetnija u odnosu na njih. 

- Žalosno je što mislimo da nismo konkuretni, a mi smo zapravo kokurentniji, kvalitetniji i bolji od njih. Jadrolinija i svi naši brodari neupitno će nastaviti održati linije. To je moje osobno mišljenje kao kapetana i mislim da se ne varam, zaključio je Franičić. 

Sljedeći tjedan predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture održat će sastanke u Rijeci i Dubrovniku.