ZADAR- Nakon što je regionalni direktor Borek Baykan na predstavljanju projekta Maraska rekao kako će s Hyattom odlučiti kada će otvoriti hotel nakon izgradnje 2018. godine, iz te je tvrtke priopćeno da Dogus Croatia i Hyatt Hotels Corporation u proljeće 2019. godine planiraju otvoriti Hyatt Regency Zadar Maraska.
Uz hotel, Dogus grupa će izgraditi 115 luksuznih stanova te komercijalni dio s ekskluzivnim trgovinama, restoranima i cafe barovima. Ulaganje u hotel, rezidencije i popratne sadržaje vrijedno je 100 milijuna eura, navodi se u PR objavi.
Turski investitori nisu prihvatili projekt hotela kojeg je izradio Nikola Bašić, a prema kojem bi nadogradnja na postojeću tvorničku zgradu imala sedam, katova.  Angažirali su Borisa Podreccu iz Beča, koji je projektirao hotel Iadera u Punta Skali. Buduća hotelska zgrada, spojena na Marasku, imat će pet katova.

Podrecca svojim dizajnom arhitekta spaja povijest i modernu arhitekturu. Uz 130 luksuznih soba i apartmana, hotel će gostima ponuditi jedan od najljepših spa i Wellness centara , otvoreni i zatvoreni bazen, moderno opremljen konferencijski centar te restorane i barove.
- Želeći naglasiti monumentalnost i ljepotu stare zgrade Maraske, novu strukturu smo razdvojili u dva povezana dijela, stvarajući na taj način mediteranski Tripartito. Ujedno, budući da se hotel nalazi uz park, željeli smo ga uklopiti uz postojeći okoliš te smo osmislili terasasto uređen zeleni dio, a tranziciju između arhitektonskih struktura i okolnog zelenila postigli smo staklenim svodom unutar kojeg se nalazi dio restorana s unutarnjim vrtom te bazen", izjava je Boris Podrecca.
Njegov bečki ured natjecao se svojim idejama kod investitora za projektiranje komercijalnog bloka na mjestu nekadašnje tvornice Jadranke, ali nisu prošli kao ni poznati hrvatski arhitekti iz studija 3LHD.
Taj je posao dobio arhitekt Viktor Udženija, koji je radio kod svjetski poznatog arhitekte Normana Fostera u Londonu, a kao osnivač svoje tvrtke VUAD najviše radi u Dubaiju, gdje je ovih dana dobio nagradu. Prema njegovom konceptu komercijalni dio će sadržavati tri restorana, Yacht Club, dječji klub, četiri trgovine i supermarket. Arhitektonsko rješenje komercijalnog dijela, kojeg zovemo pjaca Maraska i koji će biti otvorenog tipa, vuče inspiraciju iz dizajna jahti ali i zastava koje vijore na vjetru. Dinamična struktura koja izgleda kao da je u pokretu, naglašena je prirodnim kamenom, bogato izrezbarenim u valovitoj formi, pojasnio je Udženija.

On je i autor rezidencijalnog dijela, koji se sastoji od dvije zgrade s ukupno 115 luksuznih stanova 38 do 185 m2. Eksterijer rezidencijalnog dijela je inspiriran modernim linijama dizajna i arhitekture marina, te dizajnom modernih jahti, naveo je mladi arhitekt. Na našu primjedbu da te zgrade svojim izgledom podsjećaju na hotel Iader, Viktor Udženija je rekao kako je sve već izgrađeno.