Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker j je pred Europskim parlamentom u Strasbourgu održao svoj govor o stanju u Uniji za 2016. godinu. Iznoseći svoje prioritete za godinu koja je pred nama, predsjednik je izjavio: „Sljedećih dvanaest mjeseci bit će presudno ako želimo ponovno ujediniti Uniju.

Europa je uže koje se sastoji od mnogo vlakana, a funkcionira samo ako svi povlačimo u istom smjeru: institucije EU-a, nacionalne vlade i nacionalni parlamenti. Moramo ponovno pokazati da je to moguće, i to u probranim područjima u kojima su najhitnije potrebna zajednička rješenja. Zbog toga predlažem pozitivan program konkretnih europskih djelovanja za sljedećih dvanaest mjeseci." Predsjednik Juncker pozvao je na novi osjećaj hitnosti i jedinstva u odgovorima Unije na potrebe građana: „Moramo ostvariti bolju Europu: Europu koja štiti, čuva europski način života, osnažuje naše građane te pruža obranu i kod kuće i u inozemstvu."

Nastavljajući se na političke prioritete Komisije, predsjednik Juncker najavio je niz velikih inicijativa:

• radna mjesta i rast: „Europa mora mnogo ulagati u svoje mlade, u one koji su u potrazi za zaposlenjem i u svoja novoosnovana poduzeća. Danas predlažemo udvostručivanje razdoblja djelovanja Europskog fonda za strateška ulaganja i udvostručivanje njegova financijskog kapaciteta."
• povezivanje: „Predlažemo da se do 2020. u svako europsko selo i svaki grad uvede besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života."
• autorska prava: „Želim da novinari, izdavači i autori budu pošteno plaćeni za svoj rad, bilo da rade u studiju bilo u svom dnevnom boravku, bilo da je njihov rad dostupan na internetu bilo izvan njega, bilo da se objavljuje pomoću kopirnog aparata bilo komercijalnom hiperpoveznicom na webu."
• unija tržišta kapitala: „Gospodarstvo koje gotovo u potpunosti ovisi o bankovnim kreditima loše je za financijsku stabilnost. Loše je i za poslovanje, u što smo se uvjerili tijekom globalne financijske krize. Sada moramo hitno ubrzati rad na uspostavi unije tržišta kapitala. Komisija će vam danas iznijeti konkretan plan djelovanja u tom području."
• migracije: „Danas pokrećemo ambiciozan Plan ulaganja za Afriku i susjedstvo kojim bi se mogla prikupiti ulaganja u vrijednosti od 44 milijarde eura. Taj bi iznos mogao dosegnuti 88 milijardi eura ako se priključe i države članice."
• sigurnost: „Svoje ćemo granice štititi novom Europskom graničnom i obalnom stražom. Želim da se na bugarskim vanjskim granicama rasporedi najmanje 200 dodatnih graničnih policajaca i 50 dodatnih vozila počevši od listopada."
• obrana: „Da bi europska obrana bila snažna, europska obrambena industrija mora biti inovativna. Zbog toga predlažemo da se prije kraja godine uspostavi Europski obrambeni fond kojim će se snažno potaknuti istraživanje i inovacije."

Više informacija pronađite na stranicama Informacijskog centra Europe Direct Zadar.