ZADAR - Dok su HDZ-ovi ministri napravili svečanost oko novog CT uređaja u zadarskoj bolnici i hvalili se kako je to prvi dijagnostički aparat koji se kupuje u aranžmanu Ministarstva zdravlja, jedina Magnetska rezonanca  bila je izvan funkcije zbog kvara.

Taj je uređaj prije osam godina, za 10 i pol milijuna kupljena uplatama 21 zadarske tvrtke. Za dijagnostičku pretragu na MR najduže su liste čekanja, koje se pomiču do daljnjega. Kako će bolnica rješavati hitne slučajeve pacijenata koji trebaju na MR, ravnatelj bolnice dr. Željko Čulina nije nam odgovorio na pitanje. Bolničke službenice preporučaju pacijentima koji su ovih dana trebali proći pretragu da se snađu, ako mogu. To znači plaćanja iz vlastitog džepa, jer zdravstveni sustav u ovakvim, nimalo rijetkim situacijama, nije fleksibilan. HZZO, koji plaća bolničke usluge, pacijentima ne refundira trošak kod privatnika u situaciji kada ta bolnica objektivno nije u stanju pružiti tu uslugu.
Zadarska bolnica s najnovijim kvarom, do kojeg je došlo prošlog petka, imat će dodatni trošak.

"Prema ponudi od ovlaštenog servisa firme Siemens popravak MR uređaja
iznosi 696.061,63 kn s PDV-om.Potrebno je iznaći financijska sredstva za taj popravak i provesti postupak javne nabave sukladno zakonu. Kvar će biti otklonjen u najkraćem mogućem roku", informacija je koju smo dobili od pisanim putem od ravnatelja zadarske bolnice.

Prije godinu dana MR je bila izvan pogona tri tjedna uslijed kvara sustav za hlađenje zavojnica. Procijenjena vrijednost nabave bila je 370.000 kuna bez PDV-a. Novi Magnet, kao i CT prije nešto više od godinu dana odobrilo je Ministarstvo zdravlja kojem je na čelu bio SDP-ov ministar. Za kupnju oba uređaja resorno ministarstvo dobiva novac iz EU fonda. CT je stigao ovih dana, a MR je bio planiran za novu Polikliniku. Najnoviji kvar trebao bi biti poticaj da se taj plan ubrza.