Komisija je podnijela prijedlog Europskom parlamentu i Vijeću za proglašenje 2018. europskom godinom kulturne baštine. Komisija time želi naglasiti ulogu europske kulturne baštine u jačanju zajedničke svijesti o povijesti i identitetu.

Od arheoloških nalazišta do arhitekture, od srednjovjekovnih dvoraca do folklorne tradicije i umjetnosti, europska je kulturna baština u samom središtu kolektivnog sjećanja i identiteta europskih građana. Bogata nacionalna, regionalna i lokalna raznolikost Europe jedinstven je katalizator razmjena među svim dobnim skupinama, društvenim podrijetlima i kulturama. Na lokalnoj razini europska kulturna baština potiče socijalnu koheziju i integraciju oživljavanjem zapuštenih područja, otvaranjem lokalnih radnih mjesta i promicanjem kolektivnog osjećaja zajedništva. I na europskoj razini kulturna baština potiče socijalnu koheziju i integraciju među posjetiteljima iz Europe i izvan nje.

Zbog toga, a posebno zato što živimo u doba u kojemu su svjetska kulturna blaga ugrožena ili se namjerno uništavaju u područjima zahvaćenima sukobom, Komisija smatra da bi 2018. trebala biti europska godina kulturne baštine.

Više informacija pronađite na stranicama Informacijskog centra Europe Direct Zadar.