Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović jutros je u luci Gaženica položila kamen temeljac na otvorenju radova na izgradnji buduće zgrade putničkoga terminala.

- Ne mogu vam opisati koliko sam radosna jer već godinama od Kalmete i Longina slušam priče o planovima za razvoj ove luke. Divim se njihovom entuzijazmu i ustrajanju na ovom projektu, usprkos političkim preprekama. Vjerovali su u njega i radili požrtvovno kako bi osigurali ovaj projekt koji će značiti puno ne samo za Zadar, već i za cijelu Hrvatsku, rekla je Grabar Kitarović. 

Radovi predstavljaju treću i završnu fazu realizacije Projekta Nove luke Gaženica kojim bi se početkom 2018. godine otvorila zgrada terminala površine 24.537m2 s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te hortikulturnim uređenjem okoliša. 

- Prve dvije faze gradnje tekle su bez zastoja, uštedjeli smo 40 milijuna od planiranih troškova. Ova faza trebala je biti završena još 2014. godine, ali upletanjem politike u najnegativnijem smislu izgubile su se četiri godine, rekao je na svečanosti Božidar Longin.

Ukupna vrijednost realizacije projekta iznosi 24.705.552,57 eura (bez uračunatog PDV-a), a banka kreditor je njemačka KfW-Development Bank. Najznačajniji i najveći infrastrukturni zadarski projekt u posljednjih 100 i više godina, ovim je riječima izgradnju terminala nazvao zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

- Oko ovog projekta lomila su se koplja, odvijale su se borbe protiv lobija i sukob mišljenja s političkim elitama. No, ovo je tako dobar gospodarski i turistički važan projekt za Zadar i Hrvatsku da ga se nije moglo zaustaviti. Projekt je tekao dobro dok SDP nije došao na vlast i tada su počeli crni dani za razvoj ove luke. No danas smo ipak tu na otvorenju radova, rekao je Kalmeta. 

Osim u turističkim i gospodarskom smislu, Kalmeta je naglasio koliko ovaj projekt znači za porast broja zaposlenih.

- Efekt ove luke osjećat će se narednih 100 i više godina. Zadar će dobiti nova radna mjesta, a Zadrani više neće morati strepiti za budućnost svoje djece. 

Tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je povećanje od čak 70 % u broju putnika sa kruzera u odnosu na prošlu godinu. 

- Zahvaljujući centralnoj poziciji, zadarska destinacija je posebno interasantna cruising kompanijama. Vjerujem da će se zadarska luka etablirati u jednu od najznačajnih na području Europe, stoga je početak 2018. godine iznimno važan trenutak za Zadar i Hrvatsku, rekao je Butković. 

Uz kamen temeljac na mjestu početka radova položena je i vremenska kapsula, koju su za ovu prigodu izradili učenici i nastavnici Pomorske škole. Oni koji je za 50 godina otvore u njoj će pronaći posebnu poruku, medijske sadržaje, fotografije, ali vremensku prognozu za današnji povijesni dan.