Podvodna rasvjeta u dužini od 240 metara bit će puštena u rad večeras na šibenskoj rivi u 20,30 sati, a protezat će se od mula Krke do dijela obale kod katedrale sv. Jakova. To će se dogoditi u sklopu projekta Light is life kojim se obilježava 121. godišnjica uvođenja javne rasvjete na izmjeničnu struju u Šibeniku, javlja portal ŠibenikIn.

Osvjetljavanjem podmorja i stvaranjem dojma otvorenog akvarija u moru pred šibenskom rivom na simboličan se način želi pokazati da je svjetlo život.

Jedriličarski klub Val i Wave Sailing Centar održat će spektakularnu noćnu match race regatu, a sve će, na plutajućoj bini ispred zgrade Županije, glazbom pratiti Četiri tenora, pijanist Borna Erceg, mezzosopranistica Jelena Pletikosa i violončelist Zvonimir Perković.

Inače, Šibenik je među prvim gradovima na svijetu koji je dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, što je označilo i početak druge industrijske revolucije. Gradonačelnik-vizionar Ante Šupuk je na slapovima rijeke Krke, 28. kolovoza 1895. godine, pustio u rad hidroelektranu Krka, najstariju izmjeničnu hidroelektranu na ovim prostorima i jednu od prvih cjelovitih elektroenergetskih sustava u svijetu.