Otvoren je žiro račun putem kojeg će se prikupljati sredstva za nabavu linearnog akceleratora za zadarsku bolnicu. Akcija je krenula prošle godine, a rezultirala je potpisivanjem ugovora između Opće bolnice i Lige protiv raka za otvaranje ovog računa posebne namjene.

Cijena uređaja za zračenje bolesnika s malignim bolestima iznosi oko 4 milijuna eura, a dosad je preko različitih humanitarnih akcija te uplatom od strane 15 donatora prikupljeno oko 200 tisuća kuna. 

- Aparat je neophodan za maligne bolesnike kojih je nažalost sve više, a koji su dosad morali ići na zračenje u druge gradove. Bolnica se odmah uključila u ovu akciju i odredila lokaciju uređaja koji će biti smješten u prostoru Zaraznog odjela. Građevinska dozvola bit će izdana do kraja rujna, a taj prostor bolnica će, u suradnji s Razvojnom agencijom, aplicirati na EU fondove. To se očekuje kroz par godina dok se ne riješi građevinski dio i dok se skupe sva potrebne sredstva, ali i provedu dodatne specijalizacije za radioterapeute, rekao je ravnatelj zadarske bolnice dr. Željko Čulina.

Sredstva na računu neće se dizati sve dok se ne steknu prostorni i financijski uvjeti za kupnju uređaja, naveo je predsjednik Lige dr. Branko Dukić. 

- Liga protiv raka vlasnik je stanova koji im je oporučno darovala obitelj Švelec. Kada dođe vrijeme i ako za to bude potrebe, stanovi će za ovu svrhu ići u prodaju, dodao je Dukić. 

Dr. Vesna Telesmanić Dobrić navela je bi nabavom uređaja za zračenje u potpunosti zaokružila cjelina onkološkog liječenja u zadarskoj bolnici. 

- Kod nekih lokalizacija tumora zračenje čini čak 90 % liječnja. Svakodnevno putovanja u druge gradove predstavljaju teškoću pacijentima i njihovim obiteljima, financijski i organizacijski na svim razinama, istaknula je dr. Telesmanić Dobrić te dodala kako je nažalost Zadarska županija i ove godine vodeća u broju oboljelih od karcinoma.

U nastavku su podaci za uplatu doniranih sredstava za nabavu linearnog akceleratora.

IBAN: HR89 23900011 500102784

SWIFT Code: HPBZHR2X

Za navedenu svrhu račun je moguće koristiti prilikom svih tuzemnih i inozemnih uplata.