Jučer, 23.kolovoza, u Aranjuezu, Madrid, Španjolska, umro je Petar (Pedro) Maruna.

Petar Maruna hrvatsko-španjolski slikar, rođen je 1938. godine u Potpragu na Velebitu, kao najstariji od četvero braće. Prvo desetljeće svojega života proveo je u okolici Zadra. Obitelj Maruna 1948.g. seli u Zaprešić gdje Petar ide u školu, a potom u gimnaziju u Zagrebu.

Godine 1960. emigrirao je iz bivše države skupa sa braćom Borisom i Šimom u Italiju, a zatim u Argentinu gdje je studirao na Likovnoj akademiji u Cordobi. Godine 1964. preselio se u Španjolsku gdje je studirao i 1969. diplomirao na Visokoj školi lijepih umjetnosti San Fernando u Madridu. Od tada živi i radi u Španjolskoj. Kao profesionalni umjetnik održao je 40-ak samostalnih te sudjelovao na više od stotinu skupnih izložbi. Ilustrirao je nekoliko izdanja Knjižnice Hrvatske revije, kao i naslovnicu tog najznačajnijeg iseljeničkog časopisa.

Dobitnik je dviju španjolskih nacionalnih nagrada, a njegove su slike dijelom fundusa mnogih svjetskih muzeja poput Museo de la Real Academia de Bellas Artes San Fernando (Madrid), Museo Espańol del grabado Contemporáneo (Marbella), Museo de Bellas Artes (Malaga), Museo de Vaticano, Museum of Fine Arts (Boston), Bibliotheque Nationale (Paris), Museo- Fundacio Guayasamim (Quito) i dr.

Iako je većinu svojega života izbivao iz svoje Domovine, intenzivno ju je živio svakodnevno a Zadar je bio dio njegova srca, duše i boja. Nadao se potkraj svojega života vratiti u Hrvatsku i živjeti u Zadru, no bolest ga je u toj namjeri omela.

Retrospektivna izložba bila je postavljena u svibnju ove godine u Studiju Josip Račić (Margaretska 3) u Zagrebu.