Zbog visokih temperatura koje pogoduju razvoju štetnih bakterija u hrani, tijekom ljeta češće dolazi do trovanja hranom. Kako izbjeći neugodnu pojavu, u emisiji Korak do zdravlja Radija 057 pitali smo prof.dr.sc. Miru Morovića s Odjela za infektologiju zadarske bolnice.
Kakvo je stanje u zadarskoj bolnici?
– Situacija je tipično ljetna, oboljelih ima, ali bitno je da nema nekih većih epidemija i povezanih slučajeva. U prvom redu riječ o salmoneli i kampilobakterijama, bakterijama koje se prenose nečistim rukama.
Ljeto je i more je svugdje oko nas. Možemo li ruke oprati samo u moru?
– Naravno, ako nemate sapuna, sasvim je dovoljno ruke oprati u moru. Nekad davno imali smo epidemije povezane s vodom, ali to su izuzetno rijetki slučajevi. Sama virusna infekcija uvijek polazi od ruku, a postotak prenošenja drugim načinima je zanemariv.
Kako izbjeći trovanje hranom?
– Niz godina ponavljamo i naglašavamo prije sezone, bazično je prati ruke više puta na dan. U kontaktu s kontaminiranom hranom, rukama se prenose bakterije i na taj način osoba se zarazi. Bakterije su lako prenosive i s osobe na osobe, odnosno u kontaktu rukama s drugim ljudima. Drugo upozorenje odnosi se neispravno konzerviranu hranu. Mnogi turisti hranu drže nepohranjenu u hladnjaku, čime dolazi do razmnožavanja raznih bakterija i trovanja hranom. Bolje je ne riskirati, radije bacite hranu koja je nekoliko sati stajala na visokoj temperaturi.
Spomenuli ste kampilobakteriozu? O čemu je riječ?
– Kampilobakterije su poput salmonele, bakterije koje žive na peradi i hrani tog podrijetla. Nije važno domaća ili nedomaća hrana, isto je ako je zaraženo. Takvih slučajeva imamo i kroz cijelu godinu, no nismo zabilježili epidemije značajnih razmjera.
Koji simptomi se pojavljaju?
Potrebno je prvo razlikovati infekciju i trovanje hranom. Kod trovanja, simptomi se javljaju brzo, vrlo kratko nakon konzumacije hrane. Dolazi do osjećaja mučnine, bola u trbuhu, povraćanja, proljeva. Kod infekcija postoji faza inkubacija koja traje dva do tri dana. Nakon toga javljaju se isti simptomi kao i kod trovanja hranom.
Kada dođe do trovanja ili infekcije, što možemo napraviti?
Vrlo je bitno nadoknađivati tekućinu. U tim slučajevima, ljudi često ljudi odbijaju vodu jer ih navodi na povraćanje. No, potrebno ju je piti, barem u manjim količina. Bitno je uvijek rehidrirati se, inače će zbog dehidracije, završiti na infuziji.
Koja je hrana najrizičnija za razvoj bakterija?
– Termički nepotpuno obrađena hrana je najrizičnija. Najčešće je izvor te hrane od peradi, a rjeđe i npr. svinjetina može biti izvor. No, ne želim plašiti ljude od konzumiranja određene hrane. Kada je hrana ispravno termički obrađena, do trovanja neće doći.