ZADAR - HDZ će danas predati svoje lista pa tako i za IX. izbornu jedinicu koja je na dosadašnjim izborima bila najveća utvrda te stranke. Na listi je petero zadarskih političara, među kojima je Grozdana Perić na visokom 2. mjestu, osmi je Božidar Longin, 9. Davor Lončar. Na zadnjem mjestu je Martin Baričević, a 13. je dobio Željko Dilber. On je, navode neslužbeni izvori, uletio "pet minuta do ponoći" umjesto sveučilišnog profesora Josipa Faričića, koji je bio favorit lokalnog HDZ-a i već osigurao mjesto na listi.
Zadarski HDZ-ovci, s kojim smo jučer razgovarali, malo je reći da su razočarani što je Dilber, koji je u režiji Karamarka izborio saborski status u drugoj izbornoj jedinici, dobio prednost pred zadarskim prorektorom. Dilbera je predložila Zajednica branitelja. Nisu presretni ali će takav izbor kandidata sa za darskog područja, protumačiti kao kompromis kojeg oni vide drugačije nego što to vide građani izvan stranačkog okvira. I dok pojavu Davora Lončara, HDZ-ovog najdugovječnijeg, ali i najuspješnijeg općinskog načelnika vide kao zastupnika interese Ravnih Kotara, nije im jasno zašto je mjesto na listi dobio Martin Baričević. Iako je iz krajeva bivšeg šefa stranke, načelnik općine Jasenice, među prvima je dao javnu podršku Andrjeu Plenkovića za predsjednika HDZ-a.
Plenković je za nositelju liste odredio gradonačelnicu Vodica Branku Juričev Martinčev, koja je, sudeći prema njezinoj izjavi i sama je bila iznenađena visinom zadatak kojeg je dobila iz Središnjice. Jedna od najbližih Plenkovićevih suradnica, Šibenka Ivana Maletić, koja je trebala biti nositeljica IX. izborne jedinice, kao potvrda nove profilacije stranke,  izabrala je borbeno polje II. Izborne jedinice.
No, svejedno se stječe dojam, kako je pečat listi IX. izborne jedinice, koja obuhvaća prostor četiri županije, dao Šibenik. Od tamo je i predsjednik Izbornog stožera IX. izborne jedinice Novica Ljubičić.

Sad već bivšeg zadarskog HDZ-ovog zastupnika Josipa Bilaver, koji je bio Karamarkova uzdanica,  Plenković je smjetio na listu prve izborne jedinice, koje je nositelj šef stranke.