ZADAR- Prvih pet od ukupno 16 američkih borbenih helikoptera Kiowa Warrior početak su modernizacije hrvatskog ratnog zrakoplovstva, potvrda vojnog savezništva sa SAD-om, ali nikako prijetnja susjedima, rekla je to među ostalim vrhovna zapovjednica hrvatske vojske i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u Zemuniku.

- Uvodimo do sada nepostojeću spremnost i podižemo borbenu snagu na višu razinu. Uključivanje ovih helikoptera u naš borbeni sustav nije  indikator utrke u naoružanju ili agresivne namjere RH, kako se to tendenciozno prikazuju neki u našem susjedstvu. Uloga ovih helikoptera je zaštita i sigurnost nacionalnog suvereniteta, te potpora u savezničkim misijama, istaknula je vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske koja je u Zemunik stigla u pratnji ministra obrane Josipa Buljevića i ministra pravosuđa Ante Šprlje. Domaćini su joj bili general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske te zapovjednik HRZ i PZO-a, brigadni general Miroslav Kovač. U velikom hangaru 93. Zrakoplovne baze, gdje će biti i baza novim helikopterima, prezentaciju je održao voditelj projekta brigadir Davor Tretinjak. Među ostalim je naveo podatak o tome kako je realna cijena za 16 Kiowa i tri simulatora za obuku 220 milijuna kuna. Hrvatska je, zahvaljujući donaciji i pomoći američke Vlade to dobila za 15 milijuna dolara te je MORH obavezan podmiriti iznos PDV-a za uvezene letjelice.

U Zrakoplovnoj bazi već su američki tehničari koji će pripremati naše, a za mjesec dana stižu i instruktori radi preobuke naših 32 pilota. Prvi među njima bit će zapovjednik eskadrile helikoptera, pukovnik Krešimir Ražov. Doznali smo kako je za treći ciklus obuke među kandidatima i javnosti poznata pilotkinja natporučnica Antonija Trupinič, nastavnica letenja koja kao i svi ostali mora proći test za preobuku. Budućnost NATO-ve misije je u Kiowa Warrior, ustvrdila je na prezentaciju prvog kontingenta Kiowa, američke veleposlanice u RH, Juliete Valis Noye. Ona je otkrila kako su te, sada već hrvatske borbe letjelice, ušli u Guinnissovu knjigu rekorda zbog leta u formaciji od 32 helikoptera. U njihovoj novoj bazi danas je postavljena zastava s kninske tvrđave. Zrakoplovna baza je dobila tu zastavu na dar za ovu svečanost, kazao nam je pukovnik Marinko Karačić.