Trenutno se nalazimo u postindustrijskom dobu gdje se razvoj gospodarstva bitno temelji na znanjima iz STEM ( eng. Science, Tehnology, Engeneering ang Mathemathics ) područja a taj će utjecaj sve više rasti i u budućnosti. Iz tog je razloga bitno educirati mlade u tim područjima kako bi bili konkurentni na tržištu rada te u konačnici stvorili i znanstveno konkurentnu Hrvatsku na svjetskom tržištu. Bez obzira hoće li se netko odlučiti baviti direktno sa nekog granom iz STEM područja, ta znanja i načini razmišljanja koja se steknu u tim specifičnim područjima bitan su preduvjet za shvaćanje i razvoj u drugim prirodnim i društvenim područjima te gotovo neophodna u mnogim primjenama. 

S tim razmišljanjima krenula je i Knjižnica Jurja Barakovića Ražanac, koja je u suradnji sa Općinom Ražanac te TZO Ražanac organizirala ljetni tečaj robotike za djecu i mlade kroz koji će polaznike voditi mladi znanstvenik, apsolvent Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Bare Luka Žagar, sa usmjerenjem modul automatika. Mladi će kroz ovu radionicu na zabavan način steći neke od vještina u programiranju, elektronici, primjenjenoj matematici i fizici. Praktičnom dijelu tečaja prethodila su predavanja za djecu i mlade s kojima se htjelo polaznike upoznati sa osnovama rada u informatici i robotici te ih pripremiti za praktični dio koji slijedi.

Radionica je startala 8. kolovoza i trajati će desetak dana a biti će podijeljena u nekoliko tema koja će pokrivati određena tehnička i znanstvena područja ( programiranje, informatika, elektronika, rad sa mikrokontrolerima ) te će se pojedinačna znanja primijeniti i u praktičnom dijelu na samoj robotskoj platformi. Po završetku tečaja, a u svrhu provjere usvojenog znanja, održati će se natjecanje u kontroli izrađenog robota te ćemo pobjednike nagraditi za trud i sudjelovanje.