Uz zvukove hrvatske himne, jutros se na mulu ispred bivše tvornice Maraske na Obali kneza Trpimira zavijorila hrvatska zastava. Protestni je to čin Akcije Mladih protiv prihvaćanja drugih izmjena i dopuna DPU Maraska Park, koji predviđa proširenje hotelske zone kao uvjeta za izgradnju hotela Hyatt. 

- Podizanje hrvatske zastave moćan je simbol onoga što mi želimo građanima Zadra, a to je da dobiju priliku da se, sukladno zakonima, izjasne o ovom projektu. Upitna je procedura, ali i razlozi zašto se ovaj projekt ovako gura, u ovo vrijeme i na ovaj način. Zadrani nisu dobili priliku da se izjasne, pitaju i da dobiju odgovore na svoje bojazni, rekla je Marjana Botić te dodala kako nisu dobili odgovor na 220 potpisa skupljenih na peticiji niti na stručne primjedbe upućene na nedavno održanoj javnog raspravi.

Marko Pupić Bakrač rekao je kako se, unatoč demantiranju od strane zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete, iz DPU Maraska Park jasno iščitava buduća uzurpacija mora, priobalja i Maraska Parka te kršenje Prostornog plana o uređenju Grada Zadra izgrađenosti većom od 30 % i nedostatkom zelenih površina.

- Tko tvrdi drugačije - laže. Uostalom Kalmeta je osoba bez ikakve vjerodostojnosti, ne znam kada je zadnji put izgovorio istinu o bilo čemu, rekao je Pupić Bakrač. 

Osvrnuo se i na nacionalnost investitora - turske Dogus grupe.

- Čak bitniji problem ovih galopirajućih turskih ulaganja u Zadar jest što Erdogan islamist i totalitarist, a Turska posebno nakon neuspjelog puča islamistička i totalitaristička država. Zbog toga ova ulaganja predstavljaju ogroman sigurnosni problem, a ne znam jesu li nadležne službe spremne za takvu vrstu ugroze, rekao je Pupić Bakrač.

Za razliku od njega, Rubeša je napomenuo da problem po njemu nije nacionalnost investitora. 

- Mi nismo rasisti ni nacisti, meni osobno nije pitanje je li investitor Turčin. Meni nije jasno kako naš Hrvat može dati plažu i mora u centru grada ekskluzivno za goste hotela, kako može oteti svom narodu park kako bi povećao kapacitet hotela s 5 zvjezdica. Za mene je to urbanocid, poručio je Rubeša te dodao kako će građani svojim novcem napraviti plažu koju će moći koristiti samo gosti budućeg hotela.

Naznačio je kako će, ako ne uspiju političkim, pravnim putem tražiti skidanje točke sa sjednice Gradskog vijeća i to iz 2014. godine jer je tada umjesto UPU-a donesen DPU, koji omogućava veće mogućnosti buduće parcelizacije prostora.

Nakon postavljanja hrvatske zastave, pPredstavnici Akcije Mladih pozvali su predsjednika GO HDZ-a Josu Nekića da istu skine.

- Svega nekoliko desetak metara odavde 1990. godine dan prije Velike gospe, tada portir u Tankekomercu Joso Nekić skinuo je sa dizalice hrvatski barjak i stavio jugoslavensku zastavu. Pozivamo ga da opet dođe skinuti hrvatsku zastavu i zamijeniti je turskom. Mi ga čekamo, rekao je Pupić Bakrač.

Današnje okupljanje samo je uvod u sutrašnju, po svemu sudeći, burnu ljetnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se kao točka dnevnog reda nalazi upravo prijedlog odluke o prihvaćanju drugih izmjena Detaljnog plana uređenja zone parka i centralnih funkcija „Maraska-park"