Košarkaški klub Zaglav već dugi niz godina organizira tradicionalnu Zaglavsku feštu KAKE BAKE u svrhu poboljšanja turističke ponude Dugog otoka i promocije mjesta i mještana Zaglava.

Ove godine uz tradicionalnu feštu, održati će se i sportsko-zabavna manifestacija Jadranske igre.

- Naša ideja, kao kluba koji dolazi iz tipičnog malog mjesta, Zaglava, bila je da ove Jadranske igre dovedemo na naš otok. Jadranske igre i Kake Bake održati će se u subotu 23.07. na Zaglavskoj rivi i trajektnom pristaništu, uz brojne popratne sadržaje kao što su Mini Sajam Dugootočnih proizvoda lokalnih poduzeća i OPG-ova (npr. riblji proizvodi, kozji i ovčji sir, maslinovo ulje, med...), tradicionalnu otočku morsku spizu, kroštule i fritule i te naravno živu glazbu i feštu do dugo u noć. Očekuje nas puno smijeha, zabave i vesele ekipe! Za dobru rock svirku i nezaboravnu atmosferu pobrinuti će se grupa Central iz Zadra.

Natjecateljski dio programa počinje u 17.00 sati, dok fešta KAKE BAKE 2016 počinje u 22.00 sata. Ekipe se mogu prijaviti na 00 385 (0) 99 7719 143

JUNIORI - 6 natjecatelja u ekipi (mješano curice i dečki) od 3. do 6. razreda
SENIORI - 8 natjecatelja (3 cure i 5 muških) - godine nisu bitne

Sredstva prikupljena ovom manifestacijom biti iskorištena za adaptaciju škole, dječjeg igrališta i plaže.

Ovim putem zahvaljujemo se svim sponzorima, a posebice Općini Sali i Turističkoj Zajednici Dugi otoK, poručuju organizatori. 

VIŠE O JADRANSKIM IGRAMA:

Jadranske igre projekt su koji se održava tijekom ljetnih mjeseci s ciljem obogaćivanja hrvatske turističke ponude. Program se sastoji od natjecanja ekipa u tradicionalnim jadranskim disciplinama kao što su potezanje konopa, nošenje kašeta, utrka u maštelima i morska košarka i slično.

Spomenute igre natjecateljskog su duha te upotpunjuju turistički sadržaj i obogaćuju kulturno- sportsku pozornicu malih mista diljem Jadrana. Međunarodnog su karaktera te svake godine prikupljaju sve više sudionika, bilo da se radi o domaćinima (turističkim naseljima u kojima se odvijaju igre), gledateljima ili natjecateljima. Iz godine u godinu, manifestacija poprima sve veće razmjere te ispunjava sva očekivanja i u cijelosti opravdava epitet najmasovnijeg događanja i najgledanije ljetne TV emisije u Hrvatskoj. Za one najmlađe tu su i Jadranske igre JUNIOR.

VIŠE O ZAGLAVU:

Zaglav je nadaleko poznat po svojoj sportskoj tradiciji i brojnim turnirima i natjecanjima kao što su:

1. Prvomajski turnir u košarci - već 35 godina, svake godine sudjeluje 10-ak ekipa iz obližnjih mjesta i otoka. Nakon turnira slijedi zabava dugo u noć

2. Kake Bake - dalmatinska ljetna fešta. Skupina mladih entuzijasta organizira rock koncert i popratne sadržaje zabavnog tipa, održava se svako ljeto od 1985. godine i to u zadnju subotu u srpnju

3. Turnir u odbojci na pijesku - već 10 godina svako ljeto održava se natjecanje (međunarodnog karaktera) nakon kojeg slijedi zabava.

4. Vaterpolo turnir - posljednjih 5 godina u kolovozu, svake godine je sve veći odaziv

5. Fešta Sv. Mihovil, 29.09. - crkveni blagdan Sv.Mihovila, zaštitnika mjesta nakon kojeg slijedi zabava uz dalmatinske specijalitete i glazbu za stare i mlade mještane

Zaglav je također poznat po franjevačkom samostanu i crkvi iz 15. stoljeća. Stari dio mjesta nalazi se na brdu, dok je noviji dio uz more u uvali Triluke.

Broj stanovnika zimi je oko 150, pretežno penzionera, dok nas ljeti bude i preko 300. U mjestu se nalazi benzinska postaja (jedina na otoku i jedina za brodove na ovom dijelu Jadrana te market i 3 ugostiteljska objekta, također agro turizam s ljekovitim biljem i nekoliko privatnih tvrtki i obrtnika. Stanovnoštvo pretežito živi od turizma, privatnih biznisa, pomorstva ili ribolova. Imamo i pekaru koja cijeli otok opskrbljuje kruhom (na otoku postoji još samo jedna pekara, i čini mi se da radi samo ljeti). Stara škola (koja nije u funkciji već 20 godina) preuređuje se u sportsko-rekreacijski centar i društvene prostorije za mlade, no za to je potrebno još puno truda i financijskih sredstava.

VIŠE O DUGOM OTOKU:

Dugi otok je pučinski otok Zadarskog arhipelaga, najduži na Jadranu (52km), broji nešto više od 1.500 stanovnika podjeljenih u 12 manjih mjesta. Zbog svoje udaljenosti od kopna, zimski period je jako tužan te se većina stanovnika pogotovo mladih i obitelji s djecom sele u Zadar ili neki drugi grad. Jedina veza sa kopnom i civilizacijom je trajektna linija Zadar - Brbinj i katamaranska Zadar - Zaglav (Sali).

Industrije gotovo da i nema, osim tvornice ribljih konzervi Mardešić. Gospodarske aktivnosti svode se na turizam - privatne iznajmljivače i nekoliko hotela (isključivo ljeti), privatne tvrtke i obrti (građevina, trgovina, ugostiteljstvo, obrti te poljoprivreda (maslinarstvo) i ribarstvo te nešto stočarstva. Mjesto Sali najveće je mjesto na otoku te se u njemu nalaze sve javne institucije (Općina, osnovna škola, komunalno društvo, TZ.). Poznato je po "Saljskim Užancama" i Tovarećoj mužiki.

Otok se nalazi u neposrednoj blizini Nacionalnog Parka Kornati, dok je park prirode Telašćica dio samog otoka. Dugi otok krasi stjenoviti južni dio (klifovi, tzv Stene odnosno stijene) i slano jezero Mir te pješčani, sjeverni dio poznat po plažama kao što su Sakarun, Veli Žal i lanterna na kraju otoka (Veli Rat, Puta Bjanka). Otok obiluje mediternaskom vegetacijom i netaknutom prirodom te mnogim zaštićenim vrstama (kako životinjskim tako i biljnim).

Za Dugi otok mnogi kažu da je neotkriveni biser Jadrana. A Zaglavci su poznati po svojoj otvorenosti i najboljim zabavama!

Više inforamcija na:

www.dugiotok.hr
www.facebook.com/groups/8767976903/ (Facebook stranica Kake Bake Zaglav)