Grad Zadar dobio je priznanje od strane Instituta za javne financije za transparentnost gradskog proračuna.

Institut za javne financije predstavio je 5. srpnja 2016. godine rezultate istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina. Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jeidnica. Otvorenost je mjerena brojem objavljenih proračunskih dokumenata na službenim internetskim stranicama lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2015. do ožujka 2016., a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2014., polugodišnje izvršenje praračuna za 2015., prijedlog praračuna za 2016., izglasani proračun za 2016. i proračun za građane za 2016. Budući da se promratrala dostupnosti pet proračunskih dokumenata, razina otvorenosti može se kratit od 0 do 5.

Grad Zadar osvojio je maksimalan broj bodova, a u ime Instituta za javne financije čestitke na osvojenom priznanju za transparentnost gradskog proračuna, uputila je ravnateljaica Instituta, Katarina Ott.

Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru "proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2015. - ožujak 2016."