ZADAR - Uoči sutrašnjeg javnog izlaganja Drugih izmjena DPU Maraska park, iz Akcije mladih stigao je poziv na potpisivanje internetske peticije protiv predloženog  plana. U proceduri javnosti, svi zainteresirani mogu dati svoje primjedbe na javnom uvidu koji je počeo 7. srpnja, pa tako i na javnom izlaganju koje će u utorak biti u Gradskoj vijećnici. O tom planskom dokumentu konačnu riječ donosi Gradsko vijeće, kojeg je član Marko Pupić Bakrač, a koje je i donijelo odluku o izradi 2. izmjena DPU Maraska.
Pupić Bakrač je poslao priopćenje uz poziv na potpisivanje peticije pod nazivom: Protivljenje izmjenama uređenja Maraska parka u Zadru i predaje javnih prostora upitnim interesnim građana.

Za njega je DPU Maraska „pokušaja okupacije javnoga Dogus grupe", napisao je Pupić Bakrač.

- Ukoliko ne dođe do povlačenja ovih izmjena nakon sutrašnjeg predstavljanja plana obratiti ću se otvorenim pismom vlasniku Dogus grupe Feritu Sehneku i regionalnom direktoru Buraku Baykanu. To pismo označiti će objavu otvorenog rata njima i domaćim izdajnicima koji im pomažu u ovom suludom pokušaju uzurpacije javnog. Sve Zadrane pozivamo bez obzira na stranačku pripadnost, nepripadnost, svjetonazor... da ustanu u obranu svoga grada, poručio je gradski vijećnik Akcije mladih.

Uz samu peticiju navodi se slijedeće obrazloženje:
Kao građanka/građanin protivim se predloženim II. izmjenama i dopunama detaljnog uređenja zone parka i centralnih funkcija „MARASKA PARK".
Odbijam mogućnost da se javni prostori parka, prometnica i javnih plaža/pomorskog dobra stave u funkciju „proširenje hotelske građevinske čestice zbog povećanja smještajnog kapaciteta i proširenja sadržaja hotela u smislu povećanja kategorije i kvalitete smještaja" kako je navedeno u razlozima donošenja predmetnih izmjena i dopuna. Smatramo da se u ovom društvenom i gospodarskom trenutku novi investitori i investicije moraju puno pomnije procijeniti sa gledišta koristi za kvalitetu života građanki i građana, a ne se kao do sada pokoravati upitnim interesnim grupacijama.
Naglašavamo da su pojedini gradski vijećnici na sjednici 11. srpnja 2014. snažnim protivljenjem upozoravali da se Odluka o izradi ovog prijedloga donosi bez nužnih prethodnih radnji, na osnovi zahtjeva interesne grupacije pristiglog tek na dan Sjednice!
Upitna je zakonitost tako pristiglih zahtjeva, u ovom slučaju turske interesne grupacije, osobito stoga što je kao izrađivač Prijedloga angažirana tvrtka D&Z u čijoj se vlasničkoj strukturi nalaze osobe optužene za ozbiljne kriminalne radnje zloupotrebe službene pozicije!
Odbijam stoga bilo kakve predložene izmjene predviđene ovim planom i tražim provođenje široke javne rasprave o načinu i cilju ovog i svih budućih izmjena i dopuna prostornih planova grada Zadra na transparentniji i javnosti korisniji, te primjereniji način koji će otkloniti ugrozu oduzimanja javnih prostora građanima, odnosno budućim naraštajima, stoji u obrazloženju uz peticiju.