Koju gimnaziju upisati i koja je najbolja, pitanje je koje na kraju školske godine muči učenike osmog razreda osnovne škole. 

Na temelju podataka iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISPUSŠ), Večernji.hr objavio je imena 10 gimazija koje upisuju učenici s najboljim prosjekom ocjena. Zbog iznimne popularnosti među učenicima, čak ni sve petice nisu dovoljne za upis u neke od njih.

Na vrhu je tradicionalno XV. zagrebačka gimanazija, a u društvu najboljih na 9. mjestu smjestila se i zadarska Gimnazija Franje Petrića Zadar, odnosno njezin prirodoslovno-matematički smjer. Za upis je potreban visok prosjek ocjena od čak 79,71, a ni opći smjer navedene gimnazije ne kaska za traženim visokim ocjenama upisanih učenika (79,51).

- Učenici su nas prepoznali i to nam jako drago. Rezultati rada su vidljivi na njihovim uspjesima. Nemamo najbolje tehničke uvjete, ali imamo srce, rekla nam je Blanka Pedišić, ravnateljica popularne zadarske gimnazije. 

Upravo je njihov maturant Daniel Paleka ove godine osvojio čak tri Oscara znanja na svečanoj dodjeli u Zagrebu. Poznato je i da učenici zadarskog MIOC-a i nakon odlaska na studij ostaju vezani za tu školu sa srcem.