Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija nagradila je Oskarom znanja pobjednike državnih i međunarodnih natjecanja u znanju. Na svečanosti održanoj 16. lipnja 2016. godine na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu najznačajnija priznanja u obrazovanju, kojim se već 12 godina nagrađuju najuspješniji i najizvrsniji učenici i njihovi učitelji i nastavnici mentori, dobilo je 345 učenika i 220 mentora.

Daniel Paleka, učeniku Gimanzije Franje Petrića, osvojio je čak tri Oskara znanja zbog uspjeha na državnim i međunarodnim natjecanjima. Paleka je osvojio srebrnu medalju na 56. međunarodnoj matematičkoj olimpijada na Tajlandu te brončanu na Romanian Master 2016, održanom u Rumunjskoj. Treći Oskar zaslužio je prvim mjestom na državnom natjecanju iz matematike. Mentorica najuspješnijeg učenika iz Zadarske županije je profesorica Aida Vlainić.

Zbog uspjeha na državnim natjecanjima Oskare su osvojili i sljedeći zadarski učenici:

Marija Kristić / Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar, mentorica: Marina Mijolović / državno natjecanje iz francuskog jezika

Namik Agić / OŠ Krune Krstića Zadar, mentor: Emir Agić / državno natjecanje u matematici

Noel Lakić / OŠ Šime Budinića Zadar, mentorica: Anka Martinović / državno natjecanje u matematici

Ana Matešković / Gimnazija Vladimira Nazora Zadar Sanja Fabac /državno natjecanje u biologiji

Mario Ljubičić / OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar / mentor: Anto Marjanović / državno natjecanje iz matematike

Karlo Gržan / Gimnazija Vladimira Nazora Zadar / mentor: Igor Artić / državno natjecanje iz povijesti

Andrija Miočić / Gimnazija Vladimira Nazora Zadar / mentor: Igor Artić / državno natjecanje iz povijesti

Viktorija Ilišević / Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar Zadar / mentorica: Irena Marušić Baković / natjecanje izložbi LIK

Simboličnu skulpturu Oskar znanja i ove su godine izradili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec u suradnji sa Srednjom školom „August Šenoa" iz Garešnice.

- Svi ovi mladi ljudi predstavljaju nešto najljepše što nam Hrvatska domovina može dati. Uspješna i kreativna mlada bića koja svojoj srećom, zanosom, dobrotom, strašću i genijalnošću pokazuju kako ići dalje, poručila je Jadranka Žarković-Pečenković,ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ove je godine međunarodne prvake i mentore višestrukih prvaka dodatno nagradilo vanjskom prijenosnom memorijom. Zahvaljujući donaciji Hrvatske zajednice županije višestruki državni pravci dobili su tablete, a svi nagrađeni poklone Školske knjige.

Čestitamo svim nagrađenim učenicima na njihovom iznimnom uspjehu!