ZADAR - Od početka ove godine do danas je u sjedištu Ureda u Zadru zaprimljeno 1944 zahtjeva za kategorizaciju smještajnih objekata građana u domaćinstvu. Zahtjevi za registraciju apartmana pristigli su posljednja dva mjeseca, pa službe iz Odjela za turizam nisu stigle na terenu sve ih pregledati. Do jučer je izdano 1 503 rješenja, a ostali bi se uz trebali riješiti u idućih mjesec dana.  U odjelu za turizam su angažirali dodatne snage kako bi stigli kategorizirati apartmane u koje gosti veći pristižu - pa su za sada ilegalni.
Trenutni kategorizirani kapaciteti u domaćinstvu su 45.584 kreveta, plus 12.988 pomoćnih ležajeva u sobama, apartmanima, apartmanima studio i kućama za odmor, informacija je iz zadarskog ureda.
 Odjava je zanemarivo malo, uglavnom po sili Zakona, zbog smrti iznajmljivača. Kategorizacija su trajna kategorija, osim ako vlasnik ne uloži u zvjezdicu više, pa se može promijeniti, pojasnili su u Odjelu za turizma Ureda državne uprave u Zadru.

Ured Državne uprave u Zadru u ovoj godini, kada je Zadar proglašen najboljom europskom destinacijom izdano je pet rješenja za nove hostele. Ukupan broj registriranih hostela u Zadru je 23.

U uredu nemaju podatak o podnesenim zahtjevima za otvaranje ugostiteljskih objekata u samom gradu Zadru, već za područje Zadarske županije.
Za ovu sezonu podnesena su 168 zahtjeva za novim ugostiteljskim sadržajima diljem Županije.