ZADAR- Ove godine u Hrvatskoj se najavljuje otvorenje 40 novih i novoobnovljenih hotela, a uz to i nekoliko kampova, turističkih naselja i aparthotela, informacija je Ministarstva turizma.
U Zadarskoj županiji, točnije na prostoru Grada Zadra nedavno je otvoren Hotel ZaDar i M hostel hotel/family hostel sa 135 ležajeva. Oba objekta su kategorizirana na 4 zvjezdice. Najveća je to investicija u zadarskom turizmu. Tvrtke Domino 5 d.o.o uložila je 21 milijun. kuna.
U ovoj godini planirano je otvorenje Almayer Heritage Hotel & Art Gallery, boutique hotela s 9 soba. Vrijednost investicije je 7,5 milijuna kuna, a investitor je tvrtka Pelagos, navodi se u informaciji resornog ministarstva. To su novi smještajni kapaciteti za sezonu u kojoj je Zadar proglašen najboljom europskom destinacijom.

A kakva je bliska budućnost Zadra u kojem je i prošlog mjeseca bio manjak hotelskih ležajeva, naveli su autori Strategije razvoja turizma Grada Zadra do 2026. godine s Odjela za turizam i informacijske znanosti.
U predviđanju novih projekata, oni su se rukovodili informacijama već poznatim u javnosti i planskom dokumentacijom. - Mi se zalažemo prvo za obnovu, odnosno rekonstrukciju postojećih objekata. Zadar treba kongresne hotelske kapacitete u samom Gradu, rekla nam je u predstavljanju Strategije, voditeljica tima doc.dr. Božena Krce Miočić.
U Strategiji se navodi revitalizacija hotel Zagreb, prvog zadarskog hotela, ali i nekadašnjeg hotela Beograd. Predviđa se da će to biti investicija od 10 milijuna eura. Ti bi hoteli s 200 novih smještajnih jedinica bili nositelji cjelogodišnjeg turizma u Zadru.
Po 300 novih hotelskih ležajeva trebalo bi biti u budućim hotelima Maraska s pet zvjezdica, te hotela koji se prema studiji Ravnica planira na prostoru Elektre s 4 zvjezdice plus. Autori Strategije nisu predvidjeli hotel na mjestu današnjeg Zavoda za javno zdravstvo koji se prodaje isključivo za tu namjenu prema Prostornom planu Grada Zadra. Od svega navedenog izvjesno je kako bi Zadar trebao dobiti hotel s pet zvjezdica, a hoće li uz zgradu Maraske nastati resort, odnosno turističko naselje zatvorenog tipa, odgovor bi trebali dati investitori iz turske Dogus grupe na prezentaciji koja je bila najavljena za ovo proljeće.