Hrvatska je posljednjih godina ponovno zanimljiva svjetskoj filmskoj industriji. Lani se snimao novi serijal o indijanskom poglavici Winnetouu. No, lokacije na Velebitu i oko rijeke Zrmanje, gdje se snimalo prije pola stoljeća, "hodočaste" na stotine ljubitelja toga serijala.

Ljubitelji serijala o poglavici Apača dugo su mislili kako su bajkoviti predjeli Velebita i Zrmanje naslikane studijske kulise. Otkada su saznali da je to područje bilo prirodni filmski studio, iz godine u godinu dolazi ih sve više.
Mi, obožavatelji filmova o Winnetouu ovdje se surećemo i poput obitelji smo. I zaista svake se godine rado vraćamo, kaže Ralf iz Njemačke.

Nakon točno pedeset godina na Velebit se vratila i popularna njemačka glumica Uschi Glass. Tu je snimala svoju prvu veliku ulogu u karijeri. Pogledate li filmove, tada je bilo puno stjenovitije. Priroda je sada puno zelenija i bujnija. Stabalca od prije pedeset godina, sada su sigurno ogromna, rekla nam je njemačka glumica.

Turistička vinetuovska priča potekla je iz Starigrada-Paklenice. Direktorica tamošnje turističke zajednice Marijana Marasović. Dobivamo jedan krasan turistički mozaik i jednu lijepu ponudu, koja je s pričom o Winnetouu samo još obogaćena dodatno, rekla nam je Marasović. Višednevna događanja zabilježili se i novinari dvadesetak najutjecajnijih njemačkih televizija i novina. Dobra je to promocija zadarske regije na jednom od glavnih turističkih tržišta.