Jurica Milin i Ivica Vidović počeli su danas raditi u restoranu u centru grada. Rezultat je to hvalevrijedne poslovno-rehabilitacijske suradnje između Udruge za Down sindrom Zadarske županije i restorana Pašta & Svašta.

- To za njih znači što i za sve nas. Kad radite onda ste dio zajednice i prihvaćeni ste, osjećate se vrijednim i samostalnim -  osjećate da ste čovjek. Sve što znači svakom mladom čovjeku, to znači i njima, naglasila je Suzana Periša, predsjednica Udruge.

Iako ima izoliranih slučajeva većinom u sezonskim zaposlenjima, ovo je jedini višegodišnji projekt na području Dalmacije koji osigurava stalan posao za osobe s Down sindromom.

30-godišnji Jurica i 21-godišnji Ivica sretni su s novim poslom. Najdraži dio im je posluživanje gostiju, a nadaju se i dobroj "manči", sa smiješkom kaže Jurica, ujedno i uspješni zadarski plivač i osvajač brojnih medalja. 

Ovo je njihov prvi stalan posao, a prvog radnog dana podršku su im došli pružiti roditelji.

- Jedva je čekao početi raditi. Meni je ovo normalno, ništa tu ne bi trebalo biti neobično. Nadam se da će ova priča motivirati institucije i druge poslodavce da računaju na njih kao na druge radno sposobne osobe, kaže Juričina majka Klaudija.

Iako se udruga redovito obraća se poslodavcima, rijetki su oni koji odgovore. Vlasnik restorana Ivan Ćapeta nije se htio isticati pred medijima, ali smo saznali da je upravo on prvi uspostavio kontakt s udrugom, osnovanom 2007. godine.

- Kad smo krenili rekla sam kako želim da su nam djeca u vrtićima, školama te da se zaposle. Tada sam pomislila kako smo zagrizli u veliki kolač, ali danas smo to postigli. Djeca nam pohađaju vrtiće i škole i evo počela su se zapošljavati, poručila je Periša.

Udruga za Down sindrom Zadarske županije broji 35 osoba s Down sindromom, a od toga je njih šestero koji bi mogli odmah početi s radom.

- Sve poslodavce otvorena srca pozivam da se uključe u ovakve projekte. Znam da smo mi ti koji dobivamo puno više nego vi, ali vi ćete od njih dobiti puno više nego što mislite. Dobit ćete dimenziju koja će vam pokazati što znači biti drugačiji. Kad to naučite shvatit ćete da to nije uopće loše, naprotiv, može usrećiti ljude oko vas, ali i vas same. Uživati i veseliti se malim stvarima, to je ono što vas osobe s Down sindromom mogu naučiti, zaključila je Periša.