ZADAR - Gortan, za koji je na Trgovačkom sudu  prije godinu dana donesena sudska predstečajna nagodba, na istom sudu bi trebao završiti u stečaju.

Po zahtjevu FINE, predsjednica Trgovačkog suda Ardena Bajlo sazvala je 16. lipnja ročište  za otvaranje stečajnog postupka zbog 947, 962, 22 kuna neplaćenog duga u zakonskom roku od 120 dana. S tolikim iznosom je račun Gortan u predstečajnom postupku blokiran. Gortan kao dioničko društvo na istom Trgovačkom sudu trebao je biti brisan iz sudskog registra jer tri godine po zakonu o trgovačkim društvima nisu podnosili financijski izvještaj.

Sve su to zakonski paradoksi koji idu preko Trgovačkog suda i tamo bi se trebali razriješiti.
Gortan, nekad velika građevinska tvrtka, ušla je u predstečaj sa 120 milijun kuna duga. U stečaj će ući s jednim zaposlenikom i bez imovine. Većina kapitala u nekretninama je u vlasništvu banke koja je imala razlučno pravo, nešto su preuzele neke zagrebačke tvrtke, a većinski paket je kupio zagrebački odvjetnik Marko Kern.
On ga je kupio od Stanka Zrilića, koji je, sam Bog zna kako, bio vlasnik 87 posto Gortana. Ostao mu je manjinski paket u kojem je i tvrtka Lignum.

Razrješenje na mjestu direktora Gortana još je u travnju tražio Zdravko Galić, koji je jedan od osnivača i suvlasnika nove građevinske tvrtke Centar. Novi vlasnik nakon pet godina saziva skupštinu dioničara na kojoj je, kako doznajemo, jedino razriješen Galić, a Marko Kern je novi direktor. S Trgovačkog suda je, međutim, pozvan Galić, kao ovlaštena osoba da platiti iznos predujma od 1.000 kuna u Fond za namirenje troškova stečajnog postupka na žiro račun zadarskog suda.

Zašto je Kern, koji po izjavi Zadarskom listu „uvjeren kako neće biti stečaja", kupio Gortan kojem je sjedište još uvijek u jednom od Pet nebodera, to najbolje zna bivši zadarski dožupan Stanko Zrilić.