Nakon dugih 48 dana lovostaja više od 60 plivarica sa zadarskog područja, isplovilo je u lov na srdelu i inćune. Prosječan ulov po brodu bio je između 100 i 200 kašeta iznimno kvalitetne ovogodišnje srdele, a posebno inćuna. Cijelu noć s ribarima na moru bila je i naša ekipa.

Ovo je naša najmoćnija flota plivarica. Nakon nikad dulje stanke, željni ribolova iz Kali je isplovilo svih 35 ribarica.

Di nađemo ribu, riba nas vodi, govori kapetan ribarice Damir Mišlov Galo.

U potrazi za ribom nisu bili usamljeni. Dupini su takođr uz njih.

Ima ih ko u priči, puno more, kaže kuhar Ante.

Srdela i inćuni, neusporedivo su manji, brzo se kreću pa i floti opremljenoj najsuvremenijim sonarima i sonderima, nije ih lako pronaći.

Svijetlilo se cijelu noć, a s dolaskom zore krenulo se s izvlačenjem 600 metara duge plivarice. Nije se ulovilo mnogo - 100 kašeta inćuna, ali ulov je prvoklasan.

- Ovo je pravo zlato, ovakvih inćuna nema nigdje nego u Jadranu, objašnjava kapetan Mišlov.

Otkupna cijena inćuna je od 10 do 14 kuna, četiri i do pet puta više od srdele. Zahvaljujući tomu i plaća će na vrijeme pa je i posada zadovoljna.

Bude oko 1000 eura mjesečno, tu otprilike, kaže Franko Ušalj.

To nije sve, stigao je i novac dok se odmaralo.

To dobijemo 36 eura dnevno dok smo doma. Petnaest dana smo bili kući i to će nam platiti Europska unija.

Damir ne mora strahovati za plasman. S još 14 vlasnika brodova osnovali su zadrugu koja zapošljava stotinjak radnika. 80 posto ulova nakon obrade i zamrzavanja odlazi put Italije, Španjolske i Francuske. Kada se uloži i stvari poslože kako treba, i ribarstvo prestaje biti samo kuknjava.