Start-Up udruga ima za cilj promicanje i unapređivanje poduzetništva i poduzetničke kulture među mladima, te poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja mladih ljudi. Osnovana je 2010. godine u Puli, a radom udruge do danas je realizirano 10 projekata, održane 74 edukacije i 44 posjeta kompanijama i institucijama.

U radu udruge sudjeluju brojni volonteri, a među njima su i zadarski studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti - Ivona Brekalo, Karla Češnjaj te Lovre Franov.

Upravo je tročlani zadarski tim realizirao prvi Career Booster na Sveučilištu u Zadru, jedinstven projekt koji studentima i mladima omogućava da steknu znanja i vještine potrebne za brži i lakši ulazak na tržište rada. Ivona, Karla i Lovre tako su na sebe preuzeli financije, marketing, IT i sve aktivnosti projekta te stvorili bogati trodnevni program koji se održao početkom travnja.

O učlanjivanju i radu u Start-Up udruzi razgovarali smo sa zadarskom studenticom Ivonom Brekalo.

- Udruga na početku svake akademske godine raspisuje natječaj na kojem traži volontere iz cijele Hrvatske. Zadar je imao nažalost najmanje odazvanih. Ja i kolegica Karla prepoznale smo važnost ovog projekta, a u trećem mjesecu nam se pridružio i Lovre. Samo nas troje činimo tim Zadar, iako se po planu udruge timove sastoje od minimalno pet ljudi koji su zaduženi za različite sektore - financije, marketing, IT i projekt. Nas troje je obavljalo sve te funkcije, pa smo izuzetno ponosni na zadarski Career Booster koji je imao velik broj odazvanih. S obzirom da su zadarski studenti pasivniji u usporedbi s drugim sveučilištima, mi smo prezadovoljni velikom brojkom prijavljenih na Career Booster.

Jedan od važnijih ciljeva udruge je povezivanje istaknutih i ambicioznih mladih pojedinaca sa uspješnim poslodavcima. Sudjelujući u projektima kao i volontirajući u udruzi, dosta mladih osoba je zaposleno, između ostaloga i u međunarodno uspješne kompanije.

- Vlasnik Rentlia Marko Mišulić upravo je kroz case study na Career Boosteru tražio potencijalne radnike. Bilo je jako uspješno i sami studenti sretni su što su sudjelovali te kažu kako im je bilo korisno. Dobit će certifikate koji će priložiti uz životopis i na kojima će se vidjeti da su, uz fakultet, radili na sebi.

Ivona je bila i voditeljica sedmog izdanja Ritma kulturizma, studentskog projekta koji je spojio čak 19 odjela zadarskog Sveučilišta u jedinstveni program.

- Ne mogu biti na miru, želim stjecati nova iskustva i dodatno znanje. U ovom smislu, Odjel nam pruža puno mogućnosti za to. Kroz svaki novi projekt i gostujuće predavanje stječemo novo znanje koje nam može pomoći u obavljanju budućih poslova. Naposljetku, upoznaš ljude i stekneš nova poznanstva, a i kad sam nešto radiš - to je najbolji način učenja.