ZADAR - Thome Zadar je odlična priča, poručio nam je Mario Pavić, direktor Tankerske plovidbe koji danas nije mogao biti na otvorenju ureda te svjetske kompanije sa sjedištem u Singapuru.

Vlasnik Thome, Norvežanin Olav Eak Thorstens došao je u Zadar, gdje je službeno otvoren europski ured za kompanije koja se bavi ukrcajem pomoraca, te tehničkim i nautičkim nadzorom, odnosno inspekcijom brodova. Ključ svega su kadrovi, hrvatski pomorci koje je vlasnik Thome proglasio kvalitetom koja uzdiže njegovu tvrtku.

Zadarski ured uređen je svjetski, a nećemo pogriješiti i ako kažemo da je to prvo predstavništvo ugledne pomorske kompanije u Zadru. Voditelj ureda je Zadranin kapetan Boris Matijašević, njegova lijeva i desna ruka Splićanka Đeni Jukić Miljak, dok je "dobri duh" Thome u Zadru kapetan Valerije Skoblar iz Privlake.

On je prije pet godina pokrenuo priču o pomorskom mandžmentu i doveo projekt u Zadar. - Bio je  pravi čovjek na pravom mjestu. Ured je započeo s petoro ljudi, a sada smo došli do 30  zaposlenih s pretenzijom da se širimo i dalje, doznajemo od Đeni Jukić Miljak, tajnice ureda. Zbog toga su morali iseliti iz prizemlja upravne zgrade Tankerkomerca te su unajmili cijeli kat NEC-ove zgrade u Ulici 7. Domobranske pukovnije.

Preko Thome ureda u Zadru posao je našlo 600 pomoraca u Europi, od kojih je najveći dio Hrvata. Rasadnik i dalje ostaje Pomorska škola u Zadru iz koje su ponikli i kapetani Skoblar i Matijašević. Pomorska škola nastavit će surađivati s tom međunarodnom kompanijom, najavio je ravnatelj Svetko Perković, jedan od uzvanika svečanosti na kojoj nije bilo niti jednog političara.