U Arbanasima danas se slavi blagdan Gospe Loretske. Svečana misa počinje u 18 sati, a predvodi je vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

To je prvi put da će procesiju Trgom Gospe Loretske predvoditi jedan kardinal, istaknuo je Enio Grdović, predsjednik Društva Arbanasa koje organizira vjersku svečanost na kojoj je u tamošnjoj crkvi pjevati i poznati Arbanasi, predvođeni Đanijem Maršanom.

Druga arbanaška udruga  Vicka Zmjevića organizira i proslavu 290 godina od dolaska Arbanasa u Zadar. Uz goste s Kosova sinoć je u Muzeju Grada Zadra otvorena izložba udruge Zadarart čiji je predsjednik Arbanas Nilo Karuc. Izložbu, pod nazivom Arbanasi svome gradu, otvorio je najpoznatiji Arbanas, gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Pogram je počeo s predstavljanjem monografije koju je također organizirala kulturno-umjetnička udruga Vicko Zmajević Arbanasi. Prisustvovali su i brojni gosti s Kosova među kojima i sam autor prof. dr. Isak Shema s Univerziteta u Prištini.

- I ovim događajem želimo istaknuti 290. obljetnicu dolaska Arbanasa u Zadar, a današnji dan posvećujemo velikome piscu, dramaturgu Josipu Vladoviću Relji, najpoznatijem po drami Nita - kazala je predsjednica udruge „Vicko Zmajević" dr.sc. Maximilijana Barančić. Autor monografije je profesor suvremene albanske književnosti na Univerzitetu u Prištini prof.dr.sc. Isak Shema koji je život i rad Josipa Relje počeo proučavati još 70-ih godina prošloga stoljeća.

- Radio sam u arhivima u Zadru, Beču, u Albaniji, na Kosovu i onda sam napisao monografiju u cjelini Josip Vladović Relja - život i književno stvaralaštvo. To je na albanskom i na hrvatskom jeziku, jedna kompletna monografija o književniku koji već spada u red najpoznatijih dramaturga i on je mislim zaslužio jednu monografiju, istaknuo je autor

I ne samo monografiju. Podsjetivši kako je drama Nita prevedena i na hrvatski i na arbanaški i na albanski standardni jezik Maximilijana Barančić  najavila je sljedeći projekt.

- Ja zapravo namjeravam jednoga dana čak to i uprizoriti i to s mojim polaznicima arbanaškoga govora , eto toliko, koliko je taj čovjek značajan za našu tradiciju, a isto tako za albansku književnost, najavila je dr. Barančić.