Organizatori dvodnevne manifestacije i natjecanja u podvodnom ribolovu Dive in fest, ove će godine imati i gosta mađu roniocima.

Sudjelovanje u eko akciji 6. svibnja na Pozdravu suncu i Morskim orguljama najavio je i gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, najavili su  proizvođači ronilačke opreme koje je gradonačelnik nedavno posjetio u Poduzetničkom inkubatoru.

Dive in predstavlja ideju da Hrvatska ne koristi dovoljno svoje resurse u turističko-gospodarskom smislu, a poglavito Jadransko more. Stavljajući naglasak na prirodne ljepote kojima raspolažemo i nudeći konkretne sadržaje uz njih vezane, ujedno podižemo i ekološku osviještenost, jer postaje jasno da su one ono što turiste i njihov novac privlači u Hrvatsku pa je njihovo očuvanje nacionalni interes.


View on YouTube

Dive In Fest podrazumijeva međunarodno natjecanje u podvodnom ribolovu u gradu Zadru i ekološku akciju čišćenja podmorja, kako bi se promišljeno istaknulo ono najbolje što Zadar i njegova okolica, kako priroda tako i ljudi, imaju za ponuditi, uz poseban naglasak na prepoznavanje potrebe za očuvanjem i poticanjem razvoja tih vrijednosti. Inicijativa je prepoznata od strane Turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije, s obzirom da su mnogobrojna istraživanja pokazala da sportski ribolov i ribolovni turizam značajno doprinose lokalnom gospodarstvu.

Natjecanje u podvodnom ribolovu (Dive In Kup) okupit će natjecatelje i rekreativce iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Grčke, Španjolske, Italije, ukupno 100-tinjak natjecatelja podijeljenih u 40-ak ekipa, što ovo natjecanje čini jednim od najvećih u Europi, a u Hrvatskoj vodećim po broju nacija koje na njemu sudjeluju. Pravila natjecanja izuzetno su stroga kako bi se što je moguće više smanjio utjecaj na riblji fond i podigla svijest o važnosti selektivnog ribolova, pa se tako ne boduju ribe lakše od 400 grama, a nije dozvoljeno ni uloviti više od 10 primjeraka jedne vrste.

U ekološkoj akciji mogu sudjelovati svi zainteresirani koji su u stanju staviti masku i peraje i izroniti odbačenu limenku, bocu, kesu,...