ZADAR - U jučerašnjem akademskom dijelu proslave 40.godišnjice Odjela za sociologiju održan je okrugli stol na dvije teme zajedničkog naslova Sociologija u Hrvatskoj danas: pred novim izazovima.

U prvoj se govorilo o sociološkom obrazovanju za kojeg je prof.dr. Vjeran Katunarić utvrdio kako je sada potrebnije nego li ikada. Nažalost, ono je u srednjoškolskom obrazovanju postalo elitno, jer se sociologija uči mahom u gimnazijama, ukazala je prof. Jadranka Čačić Kumpes koja je predstavila i dio istraživanja kojeg Odjel provodi o srednjoškolskoj nastavi sociologije. Nastavnici, kao i studenti sociologije svjesni su nedostataka u provođenju programa sociologije u školama, koja je u suštini zanemarena.

Ide li hrvatska sociologija prema javnoj ili profesionalnoj, dilema je koju je u svom uvodnom predavanju postavio Mirko Petrić. Zanimljive odgovore dalo je četvero sudionika, među kojima prof. dr. Inge Tomić Koludrović. Ona je još 1993. godine u jednom svom radu to analizirala, kada je ustanovila kako smo krajem 80-tih godina imali jaku javnu sociologiju koja je bila u žiži javnosti. Danas su tu ulogu preuzele udruge civilnog društva koje tumače društvene pojave, kazala je Tomić Koludrović koja se zalaže za profesionalizaciju sociologije. Najveći autoritet sociologije religije prof.dr. Siniša Zrinščak ustanovio je kako je danas papa Franjo najveći zagovornik javne sociologije, osobito po pitanju imigranata.