ZADAR - Zadar je dobio priliku povući 35.3 milijuna eura do 2020. godine kao urbano središte s 13 okolnih općina.
Radi se o indikativnim novcima iz EU koji su podijeljeni među 7 hrvatskih gradova za koje se trebamo izboriti. Već smo napravili puno što smo u pregovorima s resornim ministarstvom izborili da to ne budu samo četiri već sedam gradova. U i prvoj varijanti Zadar dobro stajao, jer smo bili pripremljeni daleko više nego li primjerice Zagreb ili Osijek. Trenutno se radi na Strategiju urbanog razvoja. Ta naša ITU strategija, kako je zovemo, pokazat će gdje i u što će se sve ulagati taj novaca koji se dobiva putem natječaja, pojasnio nam je Šime Erlić, pročelnik za EU fondove. To je novi odjel kojeg je osnovao gradonačelnik Božidar Kalmeta, znajući da će mu mladi ljudi, verzirani za EU komunikaciju, donijeti najviše  koristi za funkcioniranje Grada Zadra. 
Zadar kao središte urbane cjeline, koju još čini 13 općina i Grad Nin, ponašat će se kao upravitelj. Tih pet posto, koliko Država mora gradovima rasporediti EU novca, služit će za jačanje kapaciteta gradova, ističe Erlić.

Ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić naglasio je kako je ovo prvi postupak decentralizacije Hrvatske s iznosom od 2.6 milijardi kuna (345.3 milijuna eura). Natječaj za odabir urbanih područja u Republici Hrvatskoj u kojima će se provoditi ITU mehanizam otvoren je 23. ožujka i trajat će do 15.7.2016. godine.