U Osnovnoj školi Petra Preradovića u Zadru prošloga tjedna održana je likovna radionica na ovogodišnju svjetsku frankofonsku temu "Reci mi 10 riječi na francuskom/francuskim jeziku/jezicima". Učenički radovi izloženi su na originalnom panou u predvorju škole i mogu se pogledati do kraja ovoga tjedna. Učenike je animirala njihova vrijedna učiteljica francuskoga, profesorica Sanja Strika, a pripomogla je i ravnateljica škole Stanka Pera Martinac, također aktivna frankofonka.

Nastavljen je ciklus frankofonskih filmova. U utorak, 15. ožujka prikazana su dva francuska filma: "Ljubavne pjesme" (Les Chansons d amour) u Gimnaziji Vladimira Nazora Zadar, a na Sveučilištu u Zadru  "Francuski kankan" (French cancan). Jučer su studenti pogledali francuski igrani film "Ljubavne pjesme" (Les chansons d amour).

U utorak je završio ciklus od 11 frankofonskih radionica za predškolce i osnovce pod nazivom Učimo francuski. Posljednja radionica održana je u Osnovnoj školi Šime Budinića Zadar. Vrlo zainteresiranim trećašima animatorice, učiteljica francuskoga Branka Marcelić - Panjak te Blaženka Barać i Dina Batur, studentice 5. godine francuskoga jezika i književnosti nastavničkog smjera na Sveučilištu u Zadru, pomogle su da nauče kako se to na francuskom kaže za pojedine dijelove tijele : prste, ruke, noge, trbuh, kuk, stopala... Bilo je zaista zanimljivo. I one su, naravno, učenike počastile stranom čokoladom Merci (Hvala) i domaćim keksima simboličnog imena - Paris. Posjetio ih je i Nenad Zekanović, predsjednik Hrvatsko-francuske udruge Zadar.

U restoranu Hotelijerko-turističke i ugostiteljske škole Zadar jučer je održana kulinarsko - slastičarska radionica pod nazivom" Otkrijmo Francusku kroz gastronomiju i restoraciju" popraćena glazbenom pozadinom francuske šansone na temu gastronomije. Domaćini su bili učenici smjera kuhar i konobar sa svojim nastavnicima kuharstva i posluživanja koje su animirale profesorice francuskoga Ecija Borčić Peruza i Marina Miolović. Gosti i sudionici radionice bili su učenici frankofonci (njih dvadesetak) iz Osnovne škole Šimuna Kozičića Benje koje je animirala njihova vrlo agilna profesorica Daniela Milićević. Bilo je zaista frankofonski ukusno. Posjetom su ih počastile njihove frankofonske kolegice i profesorice sa Sveučilišta u Zadru Sofija Jakšić i Rea Luić te, sada aktivna umirovljenica, Marija Crljenko. Sve sudionike pozdravio je i predsjednik Hrvatsko - francuske udruge Zadar Nenad Zekanović zahvalivši im na zaista velikom entuzijazmu i zalaganju u ostvarenju ovoga dijela programa Zadarskih dana frankofonije 2016.

Na Odsjeku za francuski jezik i književnost Sveučilišta u Zadru jučer je upriličeno Poetsko poslijepodne - kreativna radionica o poeziji Jacquesa Preverta (Žak Prever). Pripremili su je studenti/ce prve godine diplomskog studija francuskoga jezika nastavničkog smjera predvođeni svojim nastavnicima.

Ciklus frankofonskih filmova nastavlja se i danas švicarskim filmom "Sam" na Sveučilištu u Zadru u 18 sati i završava u subotu, 19. ožujka, u 9 sati francuskim igranim filmom "Francuski kankan" (French cancan) u gimnaziji Jurja Barakovića.

Posebno bogat frankofonski program održat će se u petak, 18. ožujka u Privatnoj osnovnoj školi NOVA u Zadru. Ovaj Projektni frankofonski dan (traje oid 11 do 16 sati) popunit će kulinarska radionica pripremanja francuskog predjela, projekcija francuskog animiranog filma Vukovo oko (L oeil du loup) s likovnom radionicom na temu iz navedenog filma, literarna radionica na temu akrostihova, umjetnička radionica na temu Reci mi 10 riječi na francuskom/francuskim jeziku/jezicima s izložbom radova te kviz poznavanja francuske književnosti, kulture, povijesti geografije...U ovom zanimljivom projektu, sudjeluju svi učenici, učitelji i ostali djelatnici škole.