Članovi i volonteri Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat danas su proveli akciju čišćenja infektivnog otpada. Akcija je pokrenuta po dojavi građana o pronalasku odbačenog infektivnog otpada u mjestu Kožino blizu Zadra. Prilikom izlaska na teren zatekli su više odbačenih šprica i igala.

Istog dana provedena je i akcija čišćenja južnog dijela Perivoja Vladimira Nazora prilikom koje je pronađeno gotovo kilogram odbačenih šprica, igala te raznog pribora za konzumaciju droga.

Nešto ranije, 26. veljače članovi udruge Porat su proveli akciju čišćenja u prostoru bivše vojarne Stjepana Radića, pokraj Gradske knjižnice Zadar. Prilikom akcije pregledali su cijelu zgradu koja je predviđena za aktivnosti Centra za mlade. Pronađeno je oko 100 komada raznog pribora za konzumaciju droga. Postavljene su kantice za odlaganje infektivnog otpada koje će se redovno provjeravati i prazniti. Također je polijepljen info materijal, putem kojeg su konzumenti droga obaviješteni o terminima rada programa smanjenja štete pod nazivom „Minus virus". 

Udruga Porat u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar provodi program smanjenja štete pod nazivom „Minus virus" koji je financiran od Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Iz Udruge Porat naglašavaju kako dijele sterilni pribor za konzumiranje droga i prezervative od utorka do petka od 18:00 do 20:00 sati, te subotom i nedjeljom od 12:00 do 14:00 sati. Podjela pribora je anonimna. 

Cilj ovakvih akcija koje udruga Porat uspješno provodi već duži niz godina je prevenirati moguće ubode građana, a posebice djece te ih time zaštititi i smanjiti opasnosti od zaraze virusnim hepatitisom B i C i tetanusom. Također, cilj ove akcije je i upozoriti javnost na opasnosti koje prijete od odbačenog infektivnog otpada. Izuzetna opasnost sastoji se u tome što je nerijetko skriven od pogleda građana i djece u prašini, gustoj travi ili pod lišćem.