Pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti koji lete na avionima Pilatus PC-9 i MiG-21 jučer su uspješno završili drugi ciklus obuke pilota u spašavanju nakon doskoka na vodene površine (Dinghy Drill).

Obuka je provedena na plivalištu Sportsko centra „Višnjik" u Zadru. Tim instruktora činili su piloti Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) te instruktori za borbene plivače i padobranstvo iz Zapovjedništva specijalnih snaga.

Obukom spašavanja na vodi koja je pokrenuta ove godine želi se osposobiti cjelokupno letačko osoblje HRZ i PZO za preživljavanje u priobalnom području i na otvorenom moru u slučaju iskakanja iz aviona u izvanrednim situacijama čime se podiže sveukupna letačka sigurnost u operativnim eskadrilama HRZ i PZO.

Zapovjednik Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze pukovnik Željko Harapin istaknuo je kako je Dinghy Drill sastavni dio obuke vojnih pilota te je ujedno i uvjet za pristup letačkoj obuci i provedbi namjenskih zadaća. „Ovom obukom podižemo razinu osposobljenosti i spremnosti pilota u provedbi procedura i postupaka nakon prinudnog napuštanja zrakoplova i doskoka na vodenu površinu. Sama obuka povećava i razinu samopouzdanja, sigurnosti i preživljavanja u izvanrednim slučajevima, a sve skupa je početak jednog šireg programa ovakve obuke", naglasio je pukovnik Harapin.