Socijalnoj samoposluzi u Zadru danas su donirane namirnice u vrijednosti od 20 tisuća kuna. Plod je to nedavne akcije Udruge propela kojom su Zadrani kupnjom i puštanjem lampiona na Forumu „zaželili ljubav" i pomogli siromašnima.

- Mi smo presretni. Toliko je ljubavi bilo taj dan na Forumu i ta se ljubav danas osjetila u socijalnoj samoposluzi, zahvalila je Mirjana Tadić, voditeljica Socijalne službe zadarskog Caritasa.

Pun kamion namirnica stigao je u Samostan sv. Frane gdje se nalazi zadarska Socijalna samoposluga.

- S obzirom da živimo u Zadru koji je jako socijalno osjetljiv, nismo iznenađeni ovakvim rezultatima akcije, zahvalio je sugrađanima Igor Blaslov, idejni inicijator i jedan od osnivača Socijalne samoposluge.

Još jedan dokaz socijalne osjetljivosti Zadranima odvio se upravo u vrijeme dostave donacija, kad su maturanti MIOC-a, koji su se zatekli na terenskoj nastavi u blizini, uskočili u pomoć volonterima i unijeli namirnice u samoposlugu.

Ove godine u zrak je poletjelo rekordan broj lampiona, njih 4 049 što je za tisuću lampiona više nego prošle godine.

- Nažalost korisnicama Socijalne samoposluge to će biti dovoljno samo za tri tjedna pa pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu i dalje, rekao je Neno Stojaković iz Udruge Propela koji je iskoristio priliku da se i ispriča sugrađanima zbog stanja koje su ugledali dan nakon manifestacije.

Naime, brojni lampioni su zbog slabog vjetra završili na tlu Brodarice.

- Vjetar je nažalost bio takav, ali nadam se da to nije razlog da se umanji vrijednost ove akcije, nadodao je Stojaković.

Police Socijalne samoposluge opslužuju preko 530 obitelji, a ta brojka nažalost raste.

- Rad naše socijalne samoposluge nije došao u pitanje niti jedan četvrtak zahvaljujući vrijednim ljudima i humanitarnim akcijama te lokalnoj zajednici koja nas stalno podupire, naglasila je Mirjana Tadić te nadodala kako se nadaju da će početkom turističke sezone doći do smanjenja broja korisnika.

Donacije za potrebite u Samostanu Sv. Frane primaju se svaki dan, a najpotrebnije namirnice koje možete donijeti prilikom dolaska su: ulje, šećer, brašno, tjestenina, dječja hrana te higijenske potrepštine u manjim pakiranjima.

Svi oni kojima je pomoć potrebna, mogu se u samoposluzi, jednom mjesečno, besplatno opskrbiti osnovnim prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama uz predočenje odgovarajućih dokumenata kojima potvrđuju svoj socijalni status.