Na današnjem kolegiju gradonačelnika Grada Zadra, Božidara Kalmete, usvojen je prijedlog o provedbi pilot projekta Sustava javnih gradskih bicikala Grada Zadra koji će započeti 20. svibnja, a trajati do 20. studenog ove godine. 

Pilot projekt provodit će tvrtka Sustav javnih bicikala d.o.o., a vrijednost njihove ponude je 69.550,00 kn bez PDV-a, odnosno 86.937,50 kn s PDV-om.

Pokretanjem pilot projekta, Grad Zadar postat će dio nextbike zajednice te istovremeno svojim građanima omogućiti povoljan, ekološki i ekonomski održiv način javnog prijevoza: u Hrvatskoj sve popularniji nextbike sustav javnih bicikala!

Pilot projekt trajat će šest mjeseci, a korisnici će u tom razdoblju za samo 79 kuna moći koristiti javne bicikle. Nextbike bicikli u Zadru bit će dostupni na četiri lokacije koje će se definirati u dogovoru s Gradskom upravom Grada Zadra. U svakom slučaju radit će se o lokacijama koje su visokofrekventne i zanimljive građanima, studentima i turistima.

-Grad Zadar ulaže puno truda kako bi njegov razvoj bio održiv, naročito u segmentu planiranja prometne infrastrukture i čistijeg ili „zelenog" javnog prijevoza. Nakon električnih bicikala za komunalne redare, sada uvodimo i javne bicikle. Očekujemo da će korištenje sustava javnih bicikala znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu za sve korisnike ove usluge. Odluka da Grad Zadar podrži ovakav projekt na dobrobit svojih građana znači da grad, uz prometni razvoj, osnažuje svoj turistički i gospodarski potencijal. Društveno odgovorno poslovanje, ulaganje u održivi razvoj i zelene tehnologije postali su standard, a gradovi koji ulažu u takve aktivnosti mogu očekivati i gospodarski rast, istaknuo je gradonačelnik Božidar Kalmeta.