ZADAR - Sinoć je u Arsenalu održana Gala večera Tuna, sushi &wine festivala kojeg su organizirali japansko veleposlanstvo i Ministarstvo turizma drugu godinu za redom u Zadru. Japanski veleposlanik autor je te ideje, otkrio je gradonačelnik Božidar Kalmeta zahvaljujući svim organizatorima i sudionicima programa, čak i na engleskom jeziku.

Veleposlanik Keiji Ide je Kalmeti kao i direktoru TZ Grada Zadra Zvonku Šupi, te vlasnicima uzgajališta tuna, među kojima su bili Ante Gotovina i Mišo Mandić, uručio priznanje za suradnju.
Japanski veleposlanik na hrvatskom jeziku, ali na žalost uz žamor sudionika gala večere, istaknuo je kako je zadarski festival promocija uzgoja tune u Hrvatskoj.

- Vaša tuna je visoko je pozicionirana. Japanski ulagači ušli su lani u proizvodnju tune u Hrvatskoj, kazao je veleposlanika Keiji Ide, misleći na nove vlasnike iz Japana tvrtke Kali tuna koja je prva na Jadranu otvorila farmu tune.
Festival u Zadru manifestira i odnos dvije zemlje kroz turizam, gastronomiju i kulture, te prema riječima Keiji Ide, zajedno trebaju jačati status tune.- To je sirovina za izvoz, ustvrdio je veleposlanik Japana u Hrvatskoj i najavio kako će Tuna, sushi&wine festival postati tradicija jer je njihovo veleposlanstvo (a Japanci su pojam tradicije) i dalje raditi na suradnji Zadra i Japana.
Zadrani su se sinoć jako dobro „sljubili" s japanskom kulturom, degustirajući poslastice za nepce koje su spremali i dekorirali japanski kuhari. Gosti iz Japana uživali su u našim vinima koje su upoznali preko Kraljevskih vinograda, tvrtke koja u Japan  izvozi vina iz njihovih vinograda u Petrčanima.